У Франції затримали підозрюваного у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі – RTL

У Франції затримали підозрюваного у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі – RTL

8 Грудня 2021
1385
8 Грудня 2021
08:28

У Франції затримали підозрюваного у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі – RTL

1385
Затриманий заперечує будь-який зв'язок із вбивством саудівського журналіста.
У Франції затримали підозрюваного у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі – RTL
У Франції затримали підозрюваного у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі – RTL

У Франції 7 грудня затримали одного з підозрюваних у вбивстві саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, що сталося у консульстві Саудівської Аравії в Туреччині в 2018 році. Про це пише RTL із посиланням на джерела в поліції.

За даними видання, йдеться про колишнього члена Королівської гвардії Саудівської Аравії, 33-річного Халеда Аед Аль-Отайбі.

Зазначається, що чоловіка заарештували в аеропорту Шарль-де-Голль, коли він збирався прямувати до Ер-Ріяда. Підозрюваного розшукував Інтерпол після ордеру на арешт за вбивство, виданого Туреччиною. Його вдалось затримати, тому що він подорожував із документами на своє справжнє ім'я.

Наразі тривають ретельні перевірки особи затриманого чоловіка. Він, своєю чергою, заперечує будь-який зв'язок із вбивством саудівського журналіста. Надалі він може згодитися на екстрадицію до Туреччини або оскаржувати цей ордер на арешт.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі покинув будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати і притягнути їх до відповідальності, проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

У січні 2019 року телеканал Al Jazeera оприлюднив відеозапис із камер відеоспостереження, який демонструє, як в резиденцію консула Саудівської Аравії заносять великі пакети, імовірно, з останками журналіста Джамаля Хашоггі.

1 лютого 2019 року стало відомо, що делегація ООН схильна вважати спадкового принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Сальмана основним підозрюваним у справі про вбивство Хашоггі. 

Інтерпол оголосив у розшук підозрюваних у вбивстві журналіста.

У вересні 2019 року наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман сказав, що несе відповідальність за вбивство, проте відкинув звинувачення, що він замовив його.

23 грудня 2019 року в Саудівській Аравії суд оголосив вироки восьми особам, їх визнали винними у вбивстві Хашоггі. П'ять осіб засудили до смертної кари, трьох – до ув’язнення на 24 роки.

25 березня 2020 року генеральна прокуратура Стамбула завершила розслідування справи. Правоохоронці прийшли до висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства.

8 липня 2020 року Британія запровадила санкції проти 20 громадян Саудівської Аравії через убивство Хашоггі.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії виніс вердикт вісьмом особам, обвинуваченим у вбивстві. Вони проведуть у в’язниці від 7 до 20 років.

Фото: POMED/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1385
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду