Байден заявив, що звинуватив принца Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашоггі

Байден заявив, що звинуватив принца Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашоггі

16 Липня 2022
1583
16 Липня 2022
11:08

Байден заявив, що звинуватив принца Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашоггі

1583
Спілкуючись із медійниками, президент США заявив, що вважає те, що зробили з журналістом, «обурливим» і «прямо сказав про це» принцу Мухаммеду ібн Салману, якого ЦРУ визнало відповідальним за вбивство Хашоггі в Стамбулі.
Байден заявив, що звинуватив принца Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашоггі
Байден заявив, що звинуватив принца Саудівської Аравії у вбивстві Джамаля Хашоггі

Після зустрічі з принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом у Джидді президент США Джо Байден повідомив ЗМІ, що він звинуватив принца у вбивстві журналіста Джамала Хашоггі в 2018 році. Про це пише Times.

Лідер США повідомив, що під час закритої зустрічі зі спадковим принцом він порушив тему вбивства Джамаля Хашоггі та сказав Мухаммеду ібн Салману, що вважає його винним. Спілкуючись із журналістами, Байден заявив, що вважає те, що зробили із Хашоггі, «обурливим» і «прямо сказав про це» своєму візаві, якого ЦРУ визнало відповідальним за вбивство журналіста в Стамбулі.

«Я порушив це питання на початку зустрічі, пояснюючи, що я думав тоді і що я думаю про це зараз», — прокоментував Джо Байден. — Я був прямим і однозначним у цьому обговоренні. Я доніс свою точку зору, щоб усе прояснити. Я дуже прямо сказав, що для американського президента мовчання щодо прав людини суперечить тому, ким ми є і ким є я. Я завжди відстоюю наші цінності».

Як повідомив Байден, принц Мухаммед свою провину заперечив. «По суті, він сказав, що не несе особистої відповідальності за це, — сказав президент США. — Я наголосив, що вважаю його винним».

Тим часом саудівські чиновники, пише Times, розповіли журналістам про інше. За словами державного міністра закордонних справ Саудівської Аравії Аделя аль-Джубейра, він особисто не чув, як пан Байден сказав спадковому принцу, що той несе відповідальність за злочин. Натомість урядовець описав цю розмову як «коротку та менш суперечливу, зосереджену на темі прав людини, таку, що не була присвячена темі вбивства».

Дипломат назвав вбивство Хашоггі «жахливою помилкою», але додав, що обидві країни вжили відповідних заходів. «Саджали людей», – сказав він, маючи на увазі деяких своїх підлеглих, які були покарані. – У нас є люди, які платять за це [вбивство]».

Джамаль Хашоггі – журналіст The Washington Post. Працював радником високопоставлених саудівських урядовців і був одним із найпомітніших у країні журналістів. Автор низки статей, критичних щодо принца Мухаммеда ібн Салмана, який після смерті свого батька у 2015 році отримав фактично нічим не обмежені повноваження.

Хашоггі вбили у будівлі консульства Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року.

Того дня Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для того, щоб розв'язати особисті питання, і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі залишив будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо обставин смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хотіла екстрадіювати їх та притягнути до відповідальності, але Саудівська Аравія відмовилася проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

У січні 2019 року телеканал Al Jazeera оприлюднив відеозапис із камер відеоспостереження, який демонструє, як до резиденції консула Саудівської Аравії заносять великі пакети, імовірно, з останками журналіста.

1 лютого 2019 року стало відомо, що делегація ООН схильна вважати спадкового принца Саудівської Аравії Мухаммеда основним підозрюваним у справі про вбивство Хашоггі. 

Інтерпол оголосив у розшук підозрюваних у вбивстві журналіста.

У вересні 2019 року спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман сказав, що несе відповідальність за вбивство, проте відкинув звинувачення у тому, що це він наказав убити журналіста.

23 грудня 2019 року в Саудівській Аравії суд оголосив вироки восьми особам, їх визнали винними у вбивстві Хашоггі. П'ять осіб засудили до смертної кари, трьох – до ув’язнення на 24 роки.

25 березня 2020 року генеральна прокуратура Стамбула завершила розслідування справи. Правоохоронці дійшли висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства.

8 липня 2020 року Британія запровадила санкції проти 20 громадян Саудівської Аравії через убивство Хашоггі.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії виніс вердикт вісьмом особам, обвинуваченим у вбивстві. Їх ув’язнили на терміни від 7 до 20 років.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1583
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
621 дн. тому
Ось так, недолугі демократи і розпалюють конфлікти в світі, як УПА-талібан. При Обамі Грузія 2008 та Донецьк, Крим 2014, Афганістан 1979, ... Потім республіканці розгрібали. Рейган СРСР розвалив, пів Європи звільнив від окупантів, Афганістан закінчив. Буш "Бурю в пустелі" провів ювелірно, ... Поки в нас клан Зе-Асада, а в США демократи, миру не буде.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду