NYT: Причетні до вбивства Джамаля Хашоггі пройшли бойову підготовку у США

NYT: Причетні до вбивства Джамаля Хашоггі пройшли бойову підготовку у США

23 Червня 2021
1314
23 Червня 2021
12:59

NYT: Причетні до вбивства Джамаля Хашоггі пройшли бойову підготовку у США

1314
Програма навчання включала «безпечну стрільбу», «протидію нападу», а також зовнішнє спостереження і ближній бій.
NYT: Причетні до вбивства Джамаля Хашоггі пройшли бойову підготовку у США
NYT: Причетні до вбивства Джамаля Хашоггі пройшли бойову підготовку у США

Громадяни Саудівської Аравії, причетні до вбивства журналіста Washington Post Джамаля Хашоггі, проходили бойову підготовку у США, пише The New York Times.

Як пише видання, навчання чотирьох громадян Саудівської Аравії проводила в 2017 році охоронна компанія Tier 1 Group (базується в штаті Арканзас) за контрактом, затвердженим Держдепартаментом США. Програма навчання включала «безпечну стрільбу», «протидію нападу», а також зовнішнє спостереження і ближній бій. 

Тier 1 Group була заснована для навчання військового персоналу США з використанням бюджету Пентагону.

У компанії підкреслили, що тренування носили оборонний характер і були розроблені для поліпшення захисту саудівських лідерів.

Видання зазначає, що у неї немає відомостей або доказів того, що влада США або керівництво компанії Tier 1 Group були в курсі, що особи, які пройшли навчання, причетні до злочинів в своїй країні.

«Навчання не мало відношення до їх подальших жахливих дій», – заявили виданню представники компанії.

У грудні 2019 року в Саудівській Аравії засудили до смертної кари п'ятьох обвинувачених у вбивстві Хашоггі. У вересні 2020 року смертні вироки замінили 20 роками позбавлення волі кожному після того, як сім'я Хашоггі пробачила злочинців.  За даними розвідки США, сім причетних до вбивства журналіста належали до елітного підрозділу охоронців керманичів Саудівської Аравії.

26 лютого 2021 року США запровадили візові обмеження щодо 76 громадян Саудівської Аравії, які були причетні до вбивства журналіста Хашоггі.

За даними американської розвідки, наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман схвалив вбивство журналіста в 2018 році. Він начебто вважав його загрозою королівству. Мухаммеду бен Салману закидають численні порушення прав людини. Водночас сам наслідний принц не потрапив під санкції США. 

У вересні 2019 року бін Салман сказав, що несе відповідальність за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, проте відкинув звинувачення, що він особисто замовив вбивство журналіста.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року журналіст The Washington Post Джамаль Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі покинув будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним і заявила про затримання підозрюваних у вбивстві журналіста.  

Фото: POMED/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1314
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду