Зеленський ввів у дію екстрене рішення РНБО щодо Конституційного Суду

Зеленський ввів у дію екстрене рішення РНБО щодо Конституційного Суду

30 Жовтня 2020
2627
30 Жовтня 2020
13:02

Зеленський ввів у дію екстрене рішення РНБО щодо Конституційного Суду

2627
Під КСУ 30 жовтня зібралося кілька сотень протестувальників.
Зеленський ввів у дію екстрене рішення РНБО щодо Конституційного Суду
Зеленський ввів у дію екстрене рішення РНБО щодо Конституційного Суду

Президент України Володимир Зеленський 29 жовтня підписав указ, яким зобов’язав ввести в дію екстрене рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо Конституційного Суду. Контроль за виконанням цього рішення поклали на секретаря РНБО Олексія Данілова. Про це повідомив Офіс президента України.

Своїм указом президент доручив підготувати та невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства в КСУ. Пан Зеленський також рекомендував Комісії з питань правової реформи підготувати пропозиції щодо судової реформи.

Крім того, голова держав зобов’язав Кабінет Міністрів України вжити невідкладних заходів, щоб поновити роботу Єдиного реєстру декларацій та проведення спеціальних перевірок, обов’язкових при призначенні посадовців. Уряд також повинен, згідно з президентським указом, вирішити питання доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до довідкових систем, реєстрів, банків даних тощо.

Як пише «Тиждень.ua», 30 жовтня під Конституційним Судом України зібралися кілька сотень людей, які вимагають, аби до них вийшов представник суду і пояснив рішення КСУ щодо е-декларування, інакше вони обіцяють зайти в суд самі. Двір КСУ закидали димовими шашками й презервативами.

Як писав ДМ, 29 жовтня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав урядове розпорядження, яке зобов’язує низку органів влади надавати НАЗК доступ до необхідних інформаційних систем, реєстрів, банків даних тощо. Кабмін також зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ для громадян до реєстру електронних декларацій. За даними міністра юстиції Дениса Малюська, доступ до е-декларацій поновлять найближчим часом. Також Мін'юст готує законопроєкт, який стосуватиметься «поновлення довіри до Конституційного суду».

Нагадаємо, 28 жовтня 2020 року Конституційний Суд опублікував своє рішення, ухвалене 27 жовтня, яким визнав неконституційними і скасував положення закону «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування, контролю та перевірки цих декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, прав і повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції та його уповноважених осіб і уповноважених підрозділів, відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Також визнано неконституційною та скасовано статтю 366-1 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного Суду. Реєстр не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, який дозволить публічний реєстр.

Коаліція РПР закликала президента та парламент вжити негайних заходів для поновлення е-декларування.

Фото: Тиждень.ua, з фейсбук-сторінки Євгенії Сливко 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2627
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду