Washington Post повідомила, що Мін’юст Трампа таємно отримував записи з телефонів їх журналістів

Washington Post повідомила, що Мін’юст Трампа таємно отримував записи з телефонів їх журналістів

10 Травня 2021
1231

Washington Post повідомила, що Мін’юст Трампа таємно отримував записи з телефонів їх журналістів

1231
Журналісти не виключають, що документи вилучили, аби виявити джерела, які надали інформацію.
Washington Post повідомила, що Мін’юст Трампа таємно отримував записи з телефонів їх журналістів
Washington Post повідомила, що Мін’юст Трампа таємно отримував записи з телефонів їх журналістів

Міністерство юстиції США за президенства Дональда Трампа таємно отримувало записи телефонних розмов трьох журналістів газети Washington Post, які писали про розслідування можливих зв'язків між Росією та президентською кампанією Трампа 2016 року. Про це газета повідомила 7 травня.

Репортери WP Елен Накашимі та Грег Міллер і ексжурналіст газети Адам Ентус 3 травня отримали листи з повідомленням про те, що Міністерство юстиції США отримало дані про їхні домашні адреси, номери мобільних телефонів та місце роботи. Ці записи охоплювали період від 15 квітня до 31 липня 2017 року. Журналісти не виключають, що документи вилучили, аби виявити джерела, які надали інформацію.

Відомство не назвало мету вилучення записів телефонних розмов. Водночас газета повідомила, що в цей період репортери написали про те, що в 2016 році сенатор Джефф Сешнс обговорював кампанію Трампа з тодішнім послом Росії в США Сергієм Кисляком. Згодом Сешнс став першим генеральним прокурором президента Трампа і був у Міністерстві юстиції, коли статтю опублікували.

У Washington Post додали, що уряд отримав розпорядження суду передати дані електронної пошти репортерів, де вказано, кому і коли журналісти відправляли електронні листи. Однак уряд не вилучив ці дані.

Виконувач обов'язків головного редактора видання Кемерон Барр стурбований такими діями влади та закликав Мін’юст США негайно пояснити причини втручання в діяльність репортерів.

Виконавчий директор Комітету репортерів за свободу преси Брюс Браун заявив, що інцидент «викликає серйозні занепокоєння щодо Першої поправки, оскільки він заважає вільному інформуванню громадськості». Він закликав Міністерство юстиції пояснити, «коли саме прокурори вилучили ці записи, чому лише зараз вони повідомляють про це The Post, і на підставі чого Міністерство юстиції вирішило відмовитись від презумпції попереднього інформування, згідно зі своїми власними керівними принципами, коли слідство, очевидно, передбачає звітування за останні три роки».

Нагадаємо, 26 лютого 2020 передвиборчий штаб президента США Дональда Трампа року подав до суду Нью-Йорка позов проти американської газети The New York Times. Видання звинувачують у «наклепі» та у «надзвичайній упередженості та ворожості до штабу» через публікацію статті Макса Франкела від 27 березня 2019 року, у якій йшлося про розслідування справи щодо втручання РФ у президентські вибори в США 2016 року. Зокрема, про «всеосяжну угоду» між штабом Дональда Трампа та олігархією Володимира Путіна, яка передбачала російську допомогу в боротьбі проти Хілларі Клінтон в обмін на «нову проросійську зовнішню політику» та послаблення економічних санкцій, запроваджених адміністрацією попереднього президента США Барака Обами. Дональд Трамп також назвав американське видання The New York Times «ганьбою журналістики» і «мертвою газетою». У липні він назвав замовною статтю американської газети про змову Росії й талібів з метою вбивства американських військових в Афганістані. 

3 березня 2020 року передвиборчий штаб Дональда Трампа подав до суду у Вашингтоні позов проти американської газети The Washington Post. Видання звинувачують у «наклепі». Штаб президента США подав позов через дві авторській статті, у яких йшлося про змову Дональда Трампа з Росією під час президентських виборів у 2016 році. Зокрема, Грег Саргент у матеріалі від 13 червня 2020 писав, що пан Трамп «намагався змовитися» з «широкомасштабною та систематичною» атакою Росії під час виборів 2016 року. Водночас Пол Вальдман у свій статті від 20 червня 2020 запитав – «хто знає, яку допомогу нададуть Росія та Північна Корея штабу Трампа тепер, коли він запропонував їм свою допомогу?». 

26 жовтня 2020 року президент США Дональд Трамп звинуватив у «корумпованій змові» американські ЗМІ, які попереджають про небезпеку для суспільства від коронавірусною інфекції. Крім того, з інтерв'ю, яке голова Білого дому дав американському журналісту Бобу Вудворду для його книги «Лють» («Rage»), випливає, що президент США ще з самого початку знав і навмисне применшував небезпеку коронавірусу, «щоб не сіяти паніку».  28 жовтня президент США Дональд Трамп сказав, що в країні не залишилося вільної преси та звинуватив американські ЗМІ в корупції й розповсюдженні фейків.

Фото: CNN Money

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1231
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду