У Білорусі в книзі про війну на Донбасі знайшли «ознаки екстремізму». Її авторка Катерина Андрєева зараз за ґратами

У Білорусі в книзі про війну на Донбасі знайшли «ознаки екстремізму». Її авторка Катерина Андрєева зараз за ґратами

24 Лютого 2021
1563
24 Лютого 2021
16:26

У Білорусі в книзі про війну на Донбасі знайшли «ознаки екстремізму». Її авторка Катерина Андрєева зараз за ґратами

1563
Що саме у книзі є «екстремізмом» влада Білорусі не пояснила.
У Білорусі в книзі про війну на Донбасі знайшли «ознаки екстремізму». Її авторка Катерина Андрєева зараз за ґратами
У Білорусі в книзі про війну на Донбасі знайшли «ознаки екстремізму». Її авторка Катерина Андрєева зараз за ґратами

Мінська обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів знайшла ознаки екстремізму у книзі «Білоруський Донбас» журналістів Катерини Андреєвої та Ігоря Ільяша. Про це повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода. 

Книга «Білоруський Донбас» є журналістським розслідуванням про участь білорусів у війні на сході України, про роль у ній білоруських спецслужб і самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Журналістка «Белсату» Катерина Андреєва 18 лютого була засуджена разом зі своєю колегою Дариною Чульцовою до двох років колонії за стрім розгону акції протесту у Мінську.

Про наявність екстремізму у книзі Мінська обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів повідомила у своєму висновку від 29 січня 2021 року.

Журналісту Роману Васюковичу, який привіз видану в Україні книгу білоруських авторів загрожує штраф до 1450 рублів. У грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги, які відправили на експертизу.

24 лютого на Васюковича склали протокол за ч. 1 ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення. Що саме у книзі є «екстремізмом» Васюковичу не пояснили.

Перша презентація книги в Білорусі відбулася 19 лютого в посольстві України в Мінську, в якій взяв участь посол України Ігор Кизим. Передмову до видання написав перший лідер незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич. Наразі книга доступна в електронному форматі.

Один з авторів книги Ігор Ільяш вважає, що заяви про «ознаки екстремізму» в книзі є повною нісенітницею.

«"Білоруський Донбас" – це незручна правда про роль режиму Лукашенка у війні. Саме тому вони хочуть заборонити нашу книгу. У своєму дослідженні ми доводимо, що, незважаючи на риторику миру, Лукашенко та його спецслужби залишалися надійними союзниками путінської Росії протягом усього конфлікту. Вся міжнародна політика Мінська з 2014 по 2020 рік базувалася на міфі про рівновіддалений нейтралітет. Ми щойно знищили цей міф у своїй книзі», – каже Ільяш.

18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

16 лютого білоруські силовики провели масові обшуки в журналістів та правозахисників по всій країні. Зокрема, обшуки були проведені у керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), в правозахисників центру «Вясна», незалежних журналістів.  

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».  

Українське громадянське суспільство закликало Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Міністерство закордонних справ України та президента України відреагувати на масові обшуки в білоруських правозахисників і журналістів, засудити репресії та політичний тиск, закликати уряди країн-партнерів запровадити жорсткіші економічні санкції, відмовитися від економічної співпраці з Білоруссю. Євросоюз засудив масові обшуки.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото обкладинки: Folio.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду