Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова

Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова

23 Грудня 2020
2138

Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова

2138
Російські слідчі оголосили українського військового в міжнародний розшук.
Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова
Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова

Слідчий комітет РФ висунув військовому Національної гвардії України Віталію Марківу обвинувачення у нібито вбивстві італійського репортера Андреа Роккеллі та перекладача Андрія Миронова. Про це Слідком Росії повідомив 23 грудня.

Стаття 105 Кримінального кодексу РФ, яку намагаються інкримінувати пану Марківу, передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Російські слідчі вже оголосили українського військового в міжнародний розшук.

Російське слідство повторює тези, які вже лунали під час судилища над Віталієм Марківим в Італії, – про «обстріл» з автомата Калашникова. Раніше заступник голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе розповідав, що з позиції пана Марківа місце загибелі журналіста взагалі не проглядалося (відстань становить 1,7 км); а в українських бійців тоді була виключно стрілецька зброя.

Як писав ДМ, 11 грудня 2020 року Басманний суд Москви заочно арештував  Віталія Марківа в справі про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова, за якою його виправдав 3 листопада Апеляційний суд Мілана. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що цим рішенням Росія визнала свою роль у спробі фальсифікації справи пана Марківа. МВС вважає санкцію РФ про заочний арешт пана Марківа продовженням пропагандистської кампанії проти України та її захисників. 

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). 

У лютому 2020-го журналістка hromadske Ольга Токарюк та італійські журналісти Крістіано Тінацці, Рубен Лагаттолла та Даніло Еліа зняли документальний фільм про справу Марківа The wrong place («Не в тому місці, не в той час»). Вони знайшли нових свідків захисту і провели нові експерименти, результати яких було долучено до апеляції.

3 листопада 2020 року Апеляційний суд в Італії виправдав Віталія Марківа у справі про загибель фотографа на Донбасі. Він вийшов з в’язниці строгого режиму Опера неподалік Мілана пізно ввечері 3 листопада та повернувся до України наступного дня.

Володимир Зеленський нагородив нацгвардійця Марківа орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2138
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду