Італійський Апеляційний суд пояснив, чому виправдав нацгвардійця Марківа

Італійський Апеляційний суд пояснив, чому виправдав нацгвардійця Марківа

24 Січня 2021
11379
24 Січня 2021
15:11

Італійський Апеляційний суд пояснив, чому виправдав нацгвардійця Марківа

11379
Українського нацгвардійця звинувачували у причетності до загибелі на Донбасі італійського фотокореспондента. Спочатку його засудили до 24 років тюрми, але після подання апеляції Марківа виправдали.
Італійський Апеляційний суд пояснив, чому виправдав нацгвардійця Марківа
Італійський Апеляційний суд пояснив, чому виправдав нацгвардійця Марківа

Апеляційний суд присяжних Мілану повідомив, що виправдав українського нацгвардійця Віталія Марківа через відсутність складу злочину і доказів його причетності до факту загибелі італійця Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова на Донбасів 2014 році. Про це йдеться у мотиваційній частині вердикту суду другої інстанції, пише «Радіо Свобода», в розпорядженні якого є цей документ.

«Суд не виявив доказу, що підсудний Марків зі співслужбовцями був співучасником в інкримінованому йому злочині», – мовиться у рішенні Апеляційного суду присяжних.

За висновками суддів, не встановлено, що в день трагічного інциденту Марків був на службі саме у післяобідній час, коли загинули цивільні.

«Неможливо стверджувати, що Марків свідомо сприяв фактам, у яких його звинувачують, допомагаючи іншим військовослужбовцям, які несли службу на той момент на горі (Карачун)», – вважають судді другої інстанції.

Тому через відсутність складу злочину і був ухвалений виправдальний вирок. Водночас суд у Мілані заявив про відповідальність України та її війська за «атаку на цивільних (журналістів)». Суд другої інстанції вважає, що командування українських Збройних сил видало неправомірний наказ своїм підлеглим, порушуючи міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні.

Як відомо, сторона захисту стверджувала, що за воєнної ситуації під час перехресного вогню неможливо встановити, внаслідок пострілів якої сторони конфлікту загинули Роккеллі й Миронов.

Висновки міланських суддів ґрунтуються в основному на свідченнях очевидців інциденту - французького фотографа Вільяма Ругелона і таксиста Євгена Кошмана. Також достовірними назвали свідчення усіх італійських журналістів, які виступали від обвинувачення.

Водночас суд у Мілані визнав «недостовірними» і «непридатними для відтворення фактів» свідчення від сторони захисту – п’ятьох командирів Націгвардії і чотирьох військовослужбовців. Присяжні вважають, що українських військових слід було заслухати не як свідків, а як підозрюваних.

Мілан відкинув прохання захисту про долучення нових доказів на стадії апеляції. Прохання від захисників бійця та України названі судом «непотрібними, запізнілими і недоречними» для реконструкції фактів шестирічної давності.

Адвокат Марківа Раффаеле Делла Валле назвав обґрунтування міланських суддів щодо відповідальності України абсурдними й утримався від коментарів.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Ругелон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). 

У лютому 2020-го журналістка hromadske Ольга Токарюк та італійські журналісти Крістіано Тінацці, Рубен Лагаттолла та Даніло Еліа зняли документальний фільм про справу Марківа The wrong place («Не в тому місці, не в той час»). Вони знайшли нових свідків захисту і провели нові експерименти, результати яких було долучено до апеляції.

3 листопада 2020 року Апеляційний суд в Італії виправдав Віталія Марківа у справі про загибель фотографа на Донбасі. Він вийшов з в’язниці строгого режиму Опера неподалік Мілана пізно ввечері 3 листопада та повернувся до України наступного дня.

Володимир Зеленський нагородив нацгвардійця Марківа орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

11 грудня 2020 року Басманний суд Москви заочно арештував Віталія Марківа в справі про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що цим рішенням Росія визнала свою роль у спробі фальсифікації справи пана Марківа. МВС вважає санкцію РФ про заочний арешт пана Марківа продовженням пропагандистської кампанії проти України та її захисників. 

23 грудня Слідчий комітет РФ висунув Віталію Марківу обвинувачення. Російські слідчі оголосили його в міжнародний розшук.

Фото: mvs.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11379
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду