detector.media
23.12.2020 13:00
Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова
Слідком Росії звинуватив Віталія Марківа у нібито вбивстві Роккеллі та Миронова
Російські слідчі оголосили українського військового в міжнародний розшук.

Слідчий комітет РФ висунув військовому Національної гвардії України Віталію Марківу обвинувачення у нібито вбивстві італійського репортера Андреа Роккеллі та перекладача Андрія Миронова. Про це Слідком Росії повідомив 23 грудня.

Стаття 105 Кримінального кодексу РФ, яку намагаються інкримінувати пану Марківу, передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Російські слідчі вже оголосили українського військового в міжнародний розшук.

Російське слідство повторює тези, які вже лунали під час судилища над Віталієм Марківим в Італії, – про «обстріл» з автомата Калашникова. Раніше заступник голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе розповідав, що з позиції пана Марківа місце загибелі журналіста взагалі не проглядалося (відстань становить 1,7 км); а в українських бійців тоді була виключно стрілецька зброя.

Як писав ДМ, 11 грудня 2020 року Басманний суд Москви заочно арештував  Віталія Марківа в справі про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова, за якою його виправдав 3 листопада Апеляційний суд Мілана. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що цим рішенням Росія визнала свою роль у спробі фальсифікації справи пана Марківа. МВС вважає санкцію РФ про заочний арешт пана Марківа продовженням пропагандистської кампанії проти України та її захисників. 

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). 

У лютому 2020-го журналістка hromadske Ольга Токарюк та італійські журналісти Крістіано Тінацці, Рубен Лагаттолла та Даніло Еліа зняли документальний фільм про справу Марківа The wrong place («Не в тому місці, не в той час»). Вони знайшли нових свідків захисту і провели нові експерименти, результати яких було долучено до апеляції.

3 листопада 2020 року Апеляційний суд в Італії виправдав Віталія Марківа у справі про загибель фотографа на Донбасі. Він вийшов з в’язниці строгого режиму Опера неподалік Мілана пізно ввечері 3 листопада та повернувся до України наступного дня.

Володимир Зеленський нагородив нацгвардійця Марківа орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Фото: Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY