Віталій Марків повідомив, що продовжить служити в Нацгвардії

Віталій Марків повідомив, що продовжить служити в Нацгвардії

4 Листопада 2020
1378
4 Листопада 2020
16:06

Віталій Марків повідомив, що продовжить служити в Нацгвардії

1378
Він поки не знає, чи отримає компенсацію від Італії за трирічне ув’язнення.
Віталій Марків повідомив, що продовжить служити в Нацгвардії
Віталій Марків повідомив, що продовжить служити в Нацгвардії

Український військовий Віталій Марків, який понад три роки був ув’язнений в Італії через сфабриковану проти нього справу про вбивство на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова, повідомив, що продовжить служити в Національній гвардії України. Про це він сказав після повернення в Київ 4 листопада, передає «Радіо Свобода».

«Цей день для мене особисто надзвичайна подія. Можливо, це найважливіша моя особиста перемога. Я собі дав обіцянку вистояти до кінця не тільки заради себе, а й заради усіх тих героїв, які віддали свої життя і які до сьогодні боряться за суверенність і незалежність нашої країни. Ми довели, що лише спільними зусиллями можна побороти. Справедливість є. Правда існує і вона завжди перемагає. Тож моя задача – це продовження служби у лавах Нацгвардії України», – сказав він.

Пан Марків не знає, чи отримає компенсацію від Італії за трирічне ув’язнення, однак перебуває на зв’язку зі своїми адвокатами.

«Ми будемо чекати остаточного висновку касації, а після того вже будемо робити висновки, будуть якісь дії. Відповідальність мають понести люди, які намагалися зганьбити не тільки збройні формування України, але й притягти до відповідальності весь український народ», – уточнив нацгвардієць.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія). Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року, проте був заблокований через пандемію.

31 серпня 2020 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Нацполіція України має докази невинуватості Віталія Марківа. 11 вересня сторона захисту пана Марківа подала до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази.

У вересні 2020 року у парламенті Італії показали фільм про Віталія Марківа.

У Мілані 29 вересня 2020 року розпочалися слухання апеляційного суду в справі українського військового Віталія Марківа. Детальніше про перші засідання читайте тут

3 листопада 2020 року Апеляційний суд в Італії виправдав Віталія Марківа у справі про загибель фотографа на Донбасі. Він вийшов з в’язниці строгого режиму Опера неподалік Мілана пізно ввечері 3 листопада, біля тюрми його зустрічали рідні, журналісти, активісти, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Президент Володимир Зеленський також привітав військового зі звільненням. Пан Марків прилетів до Києва вдень 4 листопада.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1378
Читайте також
30.07.2019 16:45
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду