detector.media
16.12.2020 10:35
У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування
У Білорусі фрілансер «Радіо Свобода» оголосив безстрокове голодування
Ігорю Лосіку висунули нове звинувачення в «приготуванні до участі в масових заворушеннях».

Фрілансер-консультант «Радіо Свобода», блогер та засновник телеграм-каналу «Беларусь головного мозга» Ігор Лосік, якого майже півроку утримують в СІЗО Мінська за звинуваченнями в «організації групових дій, які порушують громадський порядок», оголосив безстрокове голодування. Про це 15 грудня повідомив телеграм-канал «Беларусь головного мозга».

Блогер 25 грудня мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершується. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

«Зроблено це з метою залишити Ігоря під вартою, оскільки 25 грудня завершується граничний термін його утримання за попереднім обвинуваченням. Ігор вину свою не визнав і відреагував на нове звинувачення оголошенням безстрокового голодування до зняття всіх звинувачень або зміни йому запобіжного заходу. Як і раніше, він вважає своє кримінальне переслідування політично мотивованим», – йдеться в повідомленні.

Крім того, безстрокове голодування оголосила його дружина Дарина Лосік.

«Ігорю набридло терпіти все це свинство і бути розмінною монетою в політичних торгах. З нього вистачило півроку тортур і знущань у нелюдських умовах в СІЗО на Володарського і в тюрмі в Жодіно <...> Його відчайдушний крок є крайнім способом висловити своє ставлення до коїться беззаконня», – пояснила вона.

Телеграм-каналу «Беларусь головного мозга» має 367 тисяч підписників, активно висвітлював події навколо президентських виборів у Білорусі, а нині пише про протести та масові затримання в Мінську та інших містах. 

Як писав ДМ, 25 червня 2020 року в Білорусі затримали фрілансера-консультанта «Радіо Свобода», блогера та адміністратора телеграм-каналу «РБ головного мозга» Ігоря Лосіка. Його звинувачують в «організації масових заворушень». Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту». Виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар засудила затримання Ігоря Лосіка. 

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

 

Фото: Беларусь головного мозга

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY