З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер

З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер

9 Листопада 2020
3791
9 Листопада 2020
10:24

З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер

3791
Документаліст важко хворів.
З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер
З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер

Кінорежисер та документаліст Віктор Олендер помер 8 листопада 2020 року на 80-му році життя. Про це повідомив кінознавець Сергій Тримбач на своїй сторінці в Facebook.

«Віктор Петрович Олендер (20.08. 1941 - 8.11. 2020) вирішив попрощатись з нами сьогодні, як тільки почався 8-листопадовий відлік. Всі рідні його, всі друзі знали про його важку хворобу, одначе звістка про смерть прогриміла як грім посеред похмурої осені. <…> Ще минулої середи я чув у телефонній трубці його голос – у звичній для нього манері, Віктор давав настанови, як і що робити у зв’язку з грядущим ювілеєм кіностудії "Київнаукфільм". Він був найбільшим і найщирішим патріотом легендарної кіностудії, яка упродовж 1960-80-х  була посутньо, без перебільшень, лідером не тільки всесоюзного, й світового наукового кіно», – написав пан Тримбач.

Віктор Олендер народився в Оренбурзі (Росія) 20 серпня 1941 року. Закінчив Ново-Зибковський педагогічний інститут. Працював освітлювачем на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка, освітлювачем й асистентом режисера «Укрторгрекламфільму». У 1972 став режисером студії «Київнаукфільм». Він мав звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, був лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка, премії імені Ф. Соболєва та премії імені Я. Галана, членом-кореспондентом Академії мистецтв України та членом Спілки кінематографістів України.

У його режисерському доробку стрічки: «Дев'ять років з екстрасенсами», «Екстрасенси очима очевидців», «Вигнання бісів», «Війна чорної і білої магії», «Фелікс Соболев. Увірвана місія», «Пасажири з минулого століття», «На незнайомому вокзалі», «На прицілі ваш мозок», «Костянтин Степанков. Спомини після життя» тощо.

«Детектор медіа» висловлює рідним і близьким Віктора Олендера щирі співчуття.

Фото: Національна спілка кінематографістів України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3791
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду