detector.media
09.11.2020 10:24
З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер
З життя пішов кінорежисер Віктор Олендер
Документаліст важко хворів.

Кінорежисер та документаліст Віктор Олендер помер 8 листопада 2020 року на 80-му році життя. Про це повідомив кінознавець Сергій Тримбач на своїй сторінці в Facebook.

«Віктор Петрович Олендер (20.08. 1941 - 8.11. 2020) вирішив попрощатись з нами сьогодні, як тільки почався 8-листопадовий відлік. Всі рідні його, всі друзі знали про його важку хворобу, одначе звістка про смерть прогриміла як грім посеред похмурої осені. <…> Ще минулої середи я чув у телефонній трубці його голос – у звичній для нього манері, Віктор давав настанови, як і що робити у зв’язку з грядущим ювілеєм кіностудії "Київнаукфільм". Він був найбільшим і найщирішим патріотом легендарної кіностудії, яка упродовж 1960-80-х  була посутньо, без перебільшень, лідером не тільки всесоюзного, й світового наукового кіно», – написав пан Тримбач.

Віктор Олендер народився в Оренбурзі (Росія) 20 серпня 1941 року. Закінчив Ново-Зибковський педагогічний інститут. Працював освітлювачем на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка, освітлювачем й асистентом режисера «Укрторгрекламфільму». У 1972 став режисером студії «Київнаукфільм». Він мав звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, був лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка, премії імені Ф. Соболєва та премії імені Я. Галана, членом-кореспондентом Академії мистецтв України та членом Спілки кінематографістів України.

У його режисерському доробку стрічки: «Дев'ять років з екстрасенсами», «Екстрасенси очима очевидців», «Вигнання бісів», «Війна чорної і білої магії», «Фелікс Соболев. Увірвана місія», «Пасажири з минулого століття», «На незнайомому вокзалі», «На прицілі ваш мозок», «Костянтин Степанков. Спомини після життя» тощо.

«Детектор медіа» висловлює рідним і близьким Віктора Олендера щирі співчуття.

Фото: Національна спілка кінематографістів України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY