ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова в Україні у вересні

ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова в Україні у вересні

7 Жовтня 2020
1836

ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова в Україні у вересні

1836
Переважно вони стосувалися фізичної агресії проти журналістів.
ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова в Україні у вересні
ІМІ зафіксував 15 порушень свободи слова в Україні у вересні

В Україні за вересень 2020 року зафіксували 15 випадків порушень свободи слова. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 7 жовтня.

Найбільшу кількість порушень зафіксували в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – дев'ять. Серед перешкоджань – випадки, пов'язані з початком виборчого процесу, закривання камери та хапання руками в суді.

Зокрема, у Чорноморську Одеської області 5 вересня міська територіальна виборча комісія заборонила кореспондентові місцевої газети «Вечірній Чорноморськ» та фрілансеру сайту «Чорноморськ News» Андрію Смирнову проводити стрім-трансляцію відкритого засідання.

У Луцьку та Львові журналістки не змогли потрапити на партійні конференції «Слуги народу» та «Опозиційної платформи – За життя» з висування кандидатів до місцевих рад. Навіть попри акредитацію їм відмовляли в доступі до приміщення, також аргументували відмову карантинними обмеженнями.

У Миколаєві прессекретар кандидата на посаду міського голови від партії ОПЗЖ Юрій Багрянцев виштовхував журналістку інтернет-видання «НикВести» Алісу Мелік-Адамян з приміщення міської виборчої комісії. За цим фактом поліція вже розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ.

ІМІ також зафіксував чотири випадки погроз та залякування журналістів: журналістам погрожували ножем (знімальній групі ВВС у Києві, нападника затримано) та пістолетом (учасник дорожньо-транспортної пригоди в Києві погрожував пістолетом операторові «Магнолія ТВ» Єгору Сердюку).

Також зафіксовано по одному випадку побиття та юридичного тиску. У Дніпрі до лікарні у важкому стані після нападу потрапив очільник інформаційної агенції «Антикорупційна правозахисна Рада», громадський діяч Олександр Снісар, який розслідує корупційні схеми посадовців.

Порушення зафіксовано в дев'яти регіонах країни. Лідирує за кількістю порушень Київ (чотири), далі йдуть Волинська, Одеська та Дніпропетровська області (по два випадки), і по одному випадку зафіксовано на Львівщині, Херсонщині, Миколаївщині, Сумщині, Чернігівщині.

Цього місяця утиску своїх прав зазнали дев’ять журналістів та сім журналісток.

З початку року ІМІ зафіксував загалом 152 випадки порушень, перешкоджання – 84, погрози – 17, побиття – 15.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.  Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Нагадаємо, в Україні за серпень 2020 року зафіксували 12 випадків порушень свободи слова, з них дев'ять –стосувалися фізичної агресії проти журналістів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду