В Україні в серпні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова – ІМІ

В Україні в серпні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова – ІМІ

7 Вересня 2020
1898

В Україні в серпні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова – ІМІ

1898
Порушення зафіксовано в семи регіонах.
В Україні в серпні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова – ІМІ
В Україні в серпні зафіксували 12 випадків порушень свободи слова – ІМІ

В Україні за серпень 2020 року зафіксували 12 випадків порушень свободи слова, з них дев'ять –стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 7 вересня.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – шість. Серед випадків перешкоджання – недопуски журналістів до органів місцевого самоврядування, видворення з території комунального підприємства, неакредитація в Запоріжжі низки ЗМІ на висвітлення візиту Володимира Зеленського до регіону.

Два випадки пошкодження майна журналістів: підпал авто знімальної групи проєкту «Схеми: корупція в деталях» у Броварах; у Черкасах невідомою речовиною облили авто журналіста  видання «Про все» Олександра Носенка.

Також зафіксовано два випадки обмеження доступу до публічної інформації та по одному випадку погроз і стеження. Журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що виявив у себе вдома ознаки прослуховувального пристрою. Стеження за собою помітила журналістка «Текстів» Любов Величко. Вони пов’язують це зі своєю розслідувальною діяльністю.

Порушення зафіксовано в семи регіонах: лідирує за кількістю порушень Київ (чотири), далі йдуть Запорізька та Одеська області (по два випадки), і по одному випадку зафіксовано на Львівщині, Рівненщині, Херсонщині та Черкащині.

Цього місяця утиску своїх прав більше зазнали журналісти (вісім), ніж журналістки (п’ять).

З початку року ІМІ зафіксував загалом 137 порушень свободи слова, 75 випадків перешкоджання, 14 випадків побиття та 13 випадків погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, ІМІ в Україні в липні зафіксували 13 порушень свободи слова, з яких 12 випадків стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Фото: volynnews.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1898
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду