ІМІ зафіксував в Україні 19 порушень свободи слова в листопаді

ІМІ зафіксував в Україні 19 порушень свободи слова в листопаді

7 Грудня 2020
1711

ІМІ зафіксував в Україні 19 порушень свободи слова в листопаді

1711
Утиску своїх прав зазнали шість журналісток та п'ять журналістів.
ІМІ зафіксував в Україні 19 порушень свободи слова в листопаді
ІМІ зафіксував в Україні 19 порушень свободи слова в листопаді

В Україні за листопад 2020 року зафіксували 19 порушень свободи слова, з них 10 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 4 грудня.

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – вісім.

«Журналістів не пускали на сесію міськради, вибори ректора університету, не запросили на нараду з президентом, утримували в приміщенні, їм намагалися знищити техніку, нападали на них під час прямого ефіру, мінували телеканал, щоб зірвати дебати кандидатів. Усе це робили як звичайні громадяни, так і правоохоронці та представники влади», – розповідає ІМІ та додає, що у листопаді журналісти п’ять разів стикалися з обмеженням доступу до інформації, їм відмовляли –  Запорізька служба автодоріг, СБУ та Офіс президента.

Крім того, зафіксовано по два випадки кіберзлочинів та юридичного тиску на медіа, а також по одному випадку побиття та пошкодження майна журналістів.

Порушення зафіксовано в дев'яти регіонах. За кількістю випадків лідирує Київ (шість), далі йдуть Запоріжжя (чотири), Миколаївщина та  Одещина (по два). По одному випадку зафіксовано на Дніпропетровщині, Закарпатті, Полтавщині, Рівненщині та Харківщині. Утиску своїх прав зазнали шість журналісток та п'ять журналістів.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував загалом 205 випадків порушення свободи слова, з них 155 – це фізична агресія проти журналістів.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, в Україні за жовтень 2020 року зафіксували 34 випадки порушення свободи слова, з них 24 – стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Найбільше порушень – у категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – 19 (проти дев'яти у вересні). Загалом у жовтні зафіксовано найбільшу кількість порушень у порівнянні з іншими місяцями (січень – 19, лютий – 18, березень – 25, квітень – 18, травень – 11, червень – 21, липень – 13, серпень – 12, вересень – 15).

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1711
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду