Кримський політв’язень Мемедемінов не виключає повернення в громадянську журналістику (ДОПОВНЕНО)

Кримський політв’язень Мемедемінов не виключає повернення в громадянську журналістику (ДОПОВНЕНО)

22 Вересня 2020
1582
22 Вересня 2020
15:58

Кримський політв’язень Мемедемінов не виключає повернення в громадянську журналістику (ДОПОВНЕНО)

1582
Його адвокати готують скаргу до Європейського суду з прав людини на незаконний вирок.
Кримський політв’язень Мемедемінов не виключає повернення в громадянську журналістику (ДОПОВНЕНО)
Кримський політв’язень Мемедемінов не виключає повернення в громадянську журналістику (ДОПОВНЕНО)

Кримський політв’язень, медіакоординатор «Кримської солідарності», громадянський журналіст Наріман Мемедемінов, який 21 вересня вийшов з ув’язнення, не виключає, що продовжить займатися висвітленням судових процесів над кримськими татарами в Криму. Про це він розповів в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«Я продовжую вважати себе громадянським журналістом. Але наскільки в мене буде можливість займатися цією діяльністю – я думаю, буде видно і зрозуміло по поверненню до Криму. Наскільки це корисно, наскільки це потрібно. Я знаю, що, на жаль, арешті і так звані кримінальні справи – політично мотивовані – продовжуються, і це не тільки наша думка, а й оцінка світової спільноти», – сказав він.

Адвокат Едем Семедляєв повідомив, що згідно з вироком російського суду Наріману Мемедемінову не заборонено займатися публічною діяльністю після звільнення.

За словами адвоката, група юристів уже готує скаргу до Європейського суду з прав людини щодо незаконного вироку: «Звісно, звинувачення насправді було пов’язано з його журналістською діяльністю… Ми розглядаємо питання про подання скарги до Європейського суду з прав людини. Власне, наші партнери вже готують її».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Нарімана Мемедемінова політичним в'язнем і вважає, що його переслідування було пов'язано з його активною ненасильницькою правозахисною та журналістською діяльністю, критикою російських правоохоронних органів.

22 вересня «Радіо Свобода» повідомило, що Наріман Мемедемінов повернувся до окупованого Криму. «Так, я насправді їду вже по Криму, їдемо в автобусі з хлопцями, які мене зустрічали. Зараз дивлюся у вікно, насолоджуюся пейзажами рідного Криму. Наскільки мені відомо, вдома мене готуються зустрічати в мечеті, там зібрався народ, там мене буде зустрічати моя сім’я. Ми хотіли приїхати вчора, але хлопці, які мене зустрічали, просто не витримали б стільки часу в дорозі. З нетерпінням чекаю, коли ми вже будемо вдома», – розповів пан Мемедемінов.

Нагадаємо, 22 березня 2018 року в селі Холмовка Бахчисарайського району в будинку Нарімана Мемедінова провели обшук. Громадянського журналіста затримали за «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганду тероризму» в роликах на його ютуб-каналі, записаних ще до 2014 року. Наступного дня суд в окупованому Росією Сімферополі обрав журналісту запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Згодом арешт неодноразово продовжували.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Нарімана Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського політв’язня. Медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Нарімана Мемедемінова.

Слідство відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Кримського громадянського журналіста судили як російського громадянина.

2 жовтня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Нарімана Мемедемінова до двох з половиною років колонії-поселення. Захист засудженого подав апеляцію на вирок. Але 14 травня 2020 року Військовий апеляційний суд Власіхи Московської області залишив чинним вирок. Після набуття чинності вироку журналіста етапували до колонії-поселення в Ростовській області. 13 серпня 2020 року Багаєвський районний суд Ростовської області відмовився умовно-достроково звільнити політв’язня.

21 вересня 2020 року Наріман Мемедемінов вийшов на свободу, відбувши 2,5 роки ув’язнення.

Фото: «Кримська солідарність»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1582
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду