Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення

Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення

3 Червня 2020
1249

Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення

1249
Адвокати ще три місяці тому хотіли подати цю заяву, але не могли це зробити до розгляду апеляції на «вирок».
Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення
Захист Мемедемінова подав заяву про умовно-дострокове звільнення

До Кіровського районного суду російського Ростова-на-Дону подали заяву про умовно-дострокове звільнення кримського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого засудили до 2,5 роки позбавлення волі в колонії-поселенні за «публічні заклики до тероризму». Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає «Крим.Реалії».

«До суду надходить наша заява. Суд вимагатиме в адміністрації СІЗО №1, де утримують Нарімана, його особисту справу і характеристику. Далі до суду викликають Нарімана, представника адміністрації слідчого ізолятора і розглядають питання про можливість умовно-дострокового звільнення», – розповів він.

Адвокат висловив хвилювання, що адміністрація колонії буде упереджено ставитися до блогера через його активну позицію і «терористичну статтю». «Це може закінчитися зауваженнями, які потраплять в матеріали справи і зведуть нанівець можливість подачі заяви на умовно-дострокове», – пояснив він.

Як писав ДМ, військовий апеляційний суд Власіхи Московської області 14 травня залишив чинним вирок кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову за звинуваченням у нібито публічних закликах до терористичної діяльності.

Нагадаємо, що Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Його звинуватили за ч. 2 ст. 205 КК Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) засудив Мемедемінова до 2 років і 6 місяців позбавлення волі. 14 жовтня 2019 року захист блогера подав апеляцію на його вирок.

Адвокат Едем Семедляєв припустив, що Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні. За словами адвоката, перераховувати блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею.

Фото: Крим.Реалії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду