У Криму окупанти хочуть обмежити пересування Наріману Мемедемінову

У Криму окупанти хочуть обмежити пересування Наріману Мемедемінову

22 Липня 2021
1391

У Криму окупанти хочуть обмежити пересування Наріману Мемедемінову

1391
Окупанти вимагають заборонити Мемедемінову залишати житло з 22:00 до 6:00, зобов'язати відвідувати так звані правоохоронні органи двічі на місяць, а також заборонити виїжджати за межі адміністративного району.
У Криму окупанти хочуть обмежити пересування Наріману Мемедемінову
У Криму окупанти хочуть обмежити пересування Наріману Мемедемінову

У окупованому Криму підконтрольні РФ силовики хочуть обмежити пересування громадянському журналісту, колишньому політв’язню та медіакоординатору «Кримської солідарності» Наріману Мемедемінову, який 2,5 років перебував за ґратами за сфальсифікованими звинуваченнями в «публічних закликах до тероризму». Про це повідомила «Кримська солідарність».

Міністерство внутрішніх справ Росії в Бахчисарайському районі звернулося до підконтрольного РФ Бахчисарайського районного суду з позовом «про встановлення адміністративного нагляду за громадянським журналістом». Зокрема, окупанти вимагають заборонити Мемедемінову залишати житло з 22:00 до 6:00, зобов'язати відвідувати так звані правоохоронні органи двічі на місяць, а також заборонити виїжджати за межі адміністративного району.

Підконтрольний РФ суд мав розглянути цей позов 21 липня, але його перенесли на прохання Нарімана Мемедемінова. Він пояснив, що написав заяву про перенесення процесу, бо пізно отримав повідомлення про нього та через смерть близького родича.

«Це так званий "законний" елемент тиску і переслідування, порушення моїх законних прав, як громадянина і кримського татарина мусульманина. Також це пряме порушення конституції, яку правоохоронці зобов'язані дотримуватися», – сказав громадянський журналіст.

Нагадаємо, 22 березня 2018 року в селі Холмовка Бахчисарайського району в будинку Нарімана Мемедінова провели обшук. Громадянського журналіста затримали за «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганду тероризму» в роликах на його ютуб-каналі, записаних ще до 2014 року. Наступного дня суд в окупованому Росією Сімферополі обрав журналісту запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Згодом арешт неодноразово продовжували.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Нарімана Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського політв’язня. Медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Нарімана Мемедемінова.

Слідство відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Кримського громадянського журналіста судили як російського громадянина.

2 жовтня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Нарімана Мемедемінова до двох з половиною років колонії-поселення. Захист засудженого подав апеляцію на вирок. Але 14 травня 2020 року Військовий апеляційний суд Власіхи Московської області залишив чинним вирок. Після набуття чинності вироку журналіста етапували до колонії-поселення в Ростовській області. 13 серпня 2020 року Багаєвський районний суд Ростовської області відмовився умовно-достроково звільнити політв’язня.

21 вересня 2020 року Наріман Мемедемінов вийшов на свободу, відбувши 2,5 роки ув’язнення.

Про труднощі ув’язнення Нарімана Мемедемінова, роль медіа в його справі, звільнення та повернення читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Кримська солідарність

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1391
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду