У Росії суд відмовив кримському блогеру Мемедемінову в достроковому звільненні

У Росії суд відмовив кримському блогеру Мемедемінову в достроковому звільненні

16:39,
13 Серпня 2020
1299

У Росії суд відмовив кримському блогеру Мемедемінову в достроковому звільненні

16:39,
13 Серпня 2020
1299
У Росії суд відмовив кримському блогеру Мемедемінову в достроковому звільненні
У Росії суд відмовив кримському блогеру Мемедемінову в достроковому звільненні
Громадянському журналісту відмовили через «негативну характеристику» з колонії.

Багаєвський районний суд Ростовської області (РФ) відмовився умовно-достроково звільнити кримського громадянського журналіста й блогера Нарімана Мемедемінова, якого засудили до 2,5 років позбавлення волі в колонії-поселенні за «публічні заклики до тероризму». Про це «Крим.Реалії» повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

«Минуло судове засідання, на якому розглядали клопотання адвокатів Нарімана Мемедемінова про його умовно-дострокове звільнення (УДЗ). Наше клопотання не було задоволене. Ми вважаємо, що це було зроблено необґрунтовано і незаконно», – сказав захисник.

За його словами, суд відмовив блогеру в УДЗ через «негативну характеристику» з колонії. «Нібито Наріман відмовився виходити на роботу в колонії. Йому було зроблене усне зауваження, тому колонія характеризує його негативно», – уточнив пан Курбедінов та додав, що Наріман Мемедемінов не міг працювати за станом здоров'я.

Захист має намір подавати апеляцію на відмову пану Мемедемінову в УДЗ.

«Наріман 21 вересня вже повинен звільнитися. У нього закінчується термін відбування покарання», – повідомив захисник.

Він також розповів, що моральний стан громадянського журналіста нормальний, але є проблеми зі здоров'ям.

Нагадаємо, що Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Його звинуватили за ч. 2 ст. 205 КК Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) засудив Мемедемінова до 2 років і 6 місяців позбавлення волі. 14 жовтня 2019 року захист блогера подав апеляцію на його вирок.

Адвокат Едем Семедляєв припустив, що Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні. За словами адвоката, перераховувати блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею.

Військовий апеляційний суд Власіхи Московської області 14 травня 2020 року залишив чинним вирок кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову за звинуваченням у нібито публічних закликах до терористичної діяльності.

На початку червня адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що до Кіровського районного суду російського Ростова-на-Дону подали заяву про умовно-дострокове звільнення Нарімана Мемедемінова. Адвокати ще три місяці тому хотіли подати цю заяву, але не могли це зробити до розгляду апеляції на «вирок».

Фото:Крим.Реалії
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду