Правозахисні та медійні організації закликали світ вплинути на РФ задля звільнення Нарімана Мемедемінова

Правозахисні та медійні організації закликали світ вплинути на РФ задля звільнення Нарімана Мемедемінова

3 Жовтня 2019
1406
3 Жовтня 2019
12:24

Правозахисні та медійні організації закликали світ вплинути на РФ задля звільнення Нарімана Мемедемінова

1406
Правозахисні, медійні та громадські організації звернулися до урядів країн Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, Японії з проханням вплинути на РФ задля негайного звільнення кримського блогера Нарімана Мемедемінова, якого російський суд засудив до 2,5 років позбавлення волі, а також – задля припинення переслідування громадських журналістів та активістів в окупованому Криму.
Правозахисні та медійні організації закликали світ вплинути на РФ задля звільнення Нарімана Мемедемінова
Правозахисні та медійні організації закликали світ вплинути на РФ задля звільнення Нарімана Мемедемінова

Текст звернення оприлюднений на сайті Центру прав людини Zmina:

Політично вмотивований вирок російської влади Наріману Мемедемінову ще раз підтверджує цілеспрямовану політику керівництва Росії зі знищення свободи слова в Криму та переслідування журналістів. Протягом останніх п’яти років окупації півострову правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включаючи фізичні напади, тортури, свавільні затримання, захоплення майна, обшуки, погрози, психологічний тиск, відмови в доступі до інформації та інші форми перешкоджання журналістській діяльності. Одним з головних інструментів переслідування громадянських активістів, блогерів та журналістів на півострові є використання окупаційною владою антитерористичного російського законодавства, за яким засудили Нарімана Мемедемінова.

Ми, правозахисні, медійні та інші громадські організації, звертаємося до урядів країн Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, Японії і просимо вимагати від РФ негайного звільнення Нарімана Мемедемінова та припинення переслідування громадських журналістів та активістів в окупованому Криму, а також посилити санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Російської Федерації, які причетні до політично мотивованого переслідування Нарімана Мемедемінова, інших громадян України та інших грубих  порушень прав людини та воєнних злочинів у Криму.

Ми закликаємо міжнародні організації, у тому числі ООН, ОБСЄ, Раду Європи:

– звернутися до РФ щодо негайного звільнення Нарімана Мемедемінова та припинення згортання свободи слова у Криму;

– сприяти проведенню моніторингу судових процесів над громадянами України в російських судових інстанціях та окупаційних кримських «судах»;

– сприяти забезпеченню роботи на території окупованого Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема, свободи слова.

Ми звертаємось до Президента України, Верховної Ради Україні, Міністерства з питань ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, прокуратури АРК з вимогою :

– забезпечити ефективне розслідування кримінального провадження за фактом незаконного позбавлення волі та переслідування Нарімана Мемедемінова, а також всіх інших фактів перешкоджання незалежній журналістській діяльності та грубих порушень прав людини через переслідування активістів в окупованому Криму, з метою забезпечення принципу невідворотності покарання за воєнні злочини та інші грубі порушення прав людини;

– розробити та прийняти необхідне комплексне законодавство з метою забезпечення захисту та державної підтримки осіб, які незаконно позбавлені волі та піддаються політично мотивованим переслідуванням з боку окупаційної влади Криму та РФ.

Звернення підтримали:

Кримська правозахисна група

Центр громадянських свобод

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Медійна ініціатива за права людини

Регіональний центр прав людини

Крим SOS

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

ГО Повернення доДому

Кримський Дім

Центр прав людини Zmina

Інститут масової інформації

Харківська правозахисна група

Нагадаємо, 2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) оголосив вирок кримському блогеру Наріману Мемедемінову, якого звинуватили нібито в публічних закликах до тероризму. Його засудили до 2 років і 6 місяців позбавлення волі.

Його захисник Едем Семедляєв припустив, що громадянський Наріман Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні. За його словами, перераховувати блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею. 

1 жовтня Наріман Мемедемінов виступив із останнім словом у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону. 

Нагадаємо, кримськотатарського блогера, громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Мемедемінова звинуватили за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

29 березня 2019 року блогеру зробили операцію, на яку він очікував близько двох місяців.

Фото: Центр прав людини Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1406
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду