Кримський політв’язень-блогер Мемедемінов відбув вирок і вийшов на свободу

Кримський політв’язень-блогер Мемедемінов відбув вирок і вийшов на свободу

21 Вересня 2020
1526
21 Вересня 2020
13:23

Кримський політв’язень-блогер Мемедемінов відбув вирок і вийшов на свободу

1526
Російські окупанти засудили його до двох з половиною років ув’язнення за ролики на YouTube.
Кримський політв’язень-блогер Мемедемінов відбув вирок і вийшов на свободу
Кримський політв’язень-блогер Мемедемінов відбув вирок і вийшов на свободу

Медіакоординатор «Кримської солідарності», громадянський журналіст Наріман Мемедемінов вийшов на свободу, відбувши 2,5 роки ув’язнення. Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Наріман Мемедінов був засуджений до двох з половиною років ув’язнення за звинуваченням у публічних закликах до тероризму. Значну частину строку він відбув у СІЗО Сімферополя, доки тривало слідство і розгляд справи в суді. Після набуття чинності вироку, з червня 2020 року він відбував покарання в колонії-поселенні №8 у селищі Садковському Ростовської області.

Зустрічати звільненого кримського політв’язня до Ростовської області приїхали адвокати Еміль Курбедінов, Едем Семедляєв, генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, консул Юрій Довгуля та кореспондент «Кримської солідарності».

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Нарімана Мемедемінова політичним в'язнем і вважає, що його переслідування було пов'язано з його активною ненасильницькою правозахисною та журналістською діяльністю, критикою російських правоохоронних органів.

Нагадаємо, 22 березня 2018 року в селі Холмовка Бахчисарайського району в будинку Нарімана Мемедінова провели обшук. Громадянського журналіста затримали за «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганду тероризму» в роликах на його ютуб-каналі, записаних ще до 2014 року.

23 березня 2018 року суддя Київського районного суду Сімферополя Михайло Білоусов обрав журналісту запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Про це клопотав старший слідчий УФСБ Росії Олександр Паршутін, який прибув на службу до Криму після 2014 року. За даними «Кримської солідарності», його прізвище фігурує в інших політичних кримінальних справах: журналіста Миколи Семени, «диверсанта» Рідвана Сулейманова і заступника глави Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Нарімана Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського політв’язня. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Нарімана Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Кримського громадянського журналіста судили як російського громадянина.

2 жовтня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив громадянського журналіста «Кримської солідарності» до двох з половиною років колонії-поселення. Захист засудженого подав апеляцію на вирок. Але 14 травня 2020 року Військовий апеляційний суд Власіхи Московської області залишив чинним вирок Наріману Мемедемінову. 13 серпня 2020 року Багаєвський районний суд Ростовської області відмовився умовно-достроково звільнити політв’язня.

Фото: «Кримська солідарність»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду