Мінкульт закликав швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто «Схем»

Мінкульт закликав швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто «Схем»

17 Серпня 2020
1431

Мінкульт закликав швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто «Схем»

1431
Олександр Ткаченко сказав, що з’ясувати обставини злочину – пріоритетне завдання для МВС.
Мінкульт закликав швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто «Схем»
Мінкульт закликав швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто «Схем»

Міністерство культури та інформаційної політики закликало швидко та неупереджено розслідувати справу про підпал авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях». Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко в Facebook.

«Хто б не був об’єктом журналістських сюжетів, матеріалів, статей – це не має перетворювати працівника ЗМІ на мішень для переслідувань. Будь-яке втручання у журналістську діяльність є неприпустимим. Свобода слова – те, що держава має гарантувати кожному громадянину. Тому з’ясувати обставини злочину – пріоритетне завдання для Міністерства внутрішніх справ», – сказав він.

Як писав ДМ, у Броварах Київської областіл в ніч на 17 серпня 2020 року невідомі підпалили авто проєкту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях», яке належить водію програми Борису Мазуру. Головна редакторка програми Наталка Седлецька вважає, що підпал пов’язаний з професійною журналістською діяльністю, яка «комусь дуже не подобається». Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за цим фактом, подію кваліфікували як умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу.

Президент Володимир Зеленський відреагував на підпал авто, зазначивши, що сподівається на швидке розслідування цієї справи. Він додав, що не допустить переслідувань або залякувань за критику влади.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року чиновник часів президентства Віктора Януковича – Андрій Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Андрій Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби».

Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем».

4 листопада Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українську владу та правоохоронців притягнути до відповідальності Портнова.

Також 4 листопада Андрій Портнов сказав, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». За його словами, це сталося 30 жовтня. Крім того, він «дав пару днів» «Радіо Свобода», щоб редакція подала заяву до правоохоронних органів: «Якщо не звернетеся ви, звернуся я. Ми зобов'язані раз і назавжди в публічному юридичному процесі поставити крапку, чи маєте ви право здійснювати незаконні оперативно-технічні заходи».

Того ж дня він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми». 

Генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський повідомив ДМ, що співпраця каналу з Андрієм Портновим здійснюється у відповідності з нормами чинного українського законодавства, а форма і умови – мають «конфіденційний характер».

5 листопада Портнов оприлюднив редакційне завдання

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та за ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

Також 7 листопада Портнов подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

14 листопада Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті України провела своє перше засідання. Під час якого представники Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ розповіли про провадження, відкриті у зв’язку з погрозами журналістам «Радіо Свобода» та оприлюдненням їхніх персональних даних.

Андрій Портнов 18 листопада зустрівся із заступником глави ОПУ Кирилом Тимошенком. В ОПУ розповіли, що він звернувся з реакцією на розгляд скарги журналістів «Радіо Свобода» Радою з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові. Зокрема, закликав ОПУ та Раду взяти до уваги його аргументи. В ОПУ повідомили, що взяли до відома його аргументи  запевнили, що Рада з питань свободи слова та захисту журналістів розгляне цю ситуацію з урахуванням усіх обставин, викладених обома сторонами конфлікту.

Працівників «Радіо Свобода» Сергій Іщенко та Борис Мазур 13 і 14 квітня 2020 року подали цивільні позови в Печерський районний суд Києва проти Андрія Портнова

Фото: Михайло Ткач / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1431
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду