У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів

У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів

13 Серпня 2020
1377

У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів

1377
Низка співробітників державних ЗМІ Білорусі звільнилась через жорстокі дії силовиків щодо протестувальників та журналістів, а також вимушене необ'єктивне висвітлення подій у країні.
У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів
У Білорусі працівники держЗМІ закликають владу припинити напади на журналістів

Журналісти державних ЗМІ Білорусі створили офіційне звернення до міністра інформації країни. Про це пише Tut.by.

Медійники зазначають, що звільнення за власним бажанням низки їхніх колег - це не фейк, а «поклик сумління». Також вони просять сприяти звільненню затриманих силовиками журналістів, не перешкоджати роботі ЗМІ та не позбавляти громадян країни якісного зв'язку: не відключати інтернет, не перешкоджати роботі месенджерів, інформаційних і новинних порталів.

«Те, що сьогодні багато наших колег державних ЗМІ звільняються, - це не фейк, чи не політтехнологія, що не проплачена піар-акція. Це поклик сумління і неможливість спокійно дивитися на те, що відбувається насильство. Вибираючи свою професію, а не місце роботи, ми представляли, що будемо об'єктивними провідниками часом полярних думок», - йдеться в зверненні.

Автори заяви нагадують, що за законом журналісти мають право висвітлювати акції протесту - і при цьому вони не є учасниками цих акцій. Також, згідно із законом про ЗМІ, одним із принципів роботи журналіста є різноманітність думок, а монополізація ЗМІ державними органами не допускається.

«Застосування насильства з боку правоохоронців щодо журналістів, які виконують свої професійні обов'язки, - неприпустимо», - підкреслюють у зверненні.

Журналісти закликають Мінінформ вжити термінових заходів і посприяти, щоб правоохоронні органи негайно припинили напади і затримання колег, зупинили їх переслідування.

Вони також нагадують, що застосування сили для придушення протестів має використовуватись у виняткових випадках, а не «з метою профілактики» - і потрібно відрізняти агресивних людей і провокаторів від мирних демонстрантів, які хочуть реалізувати своє право висловлювати думку і незгоду.

Лист міністру інформації Білорусі планують передати особисто 14 серпня. Під ним вже підписались щонайменше 40 осіб. 

Серед них - більше десятка співробітників «БЕЛТА» (від кореспондентів до редакторів). У тому числі Сергій Пелюшкевіч, який в минулому очолював пресслужбу президента.

Також підписалися кореспонденти видань «Білорусь Сегодня», «Мінська правда», «Вітебські вести», «Настаўніцкай газети», головний редактор дитячої «Смугастої газети», співробітники телеканалів ОНТ і «ТВ-3», радіо «Білорусь», журналісти недержавних видань Tut.by і Onliner. До звернення закликають долучатись представників інших недержавних ЗМІ.

Нагадаємо, білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

12 серпня з білоруських телеканалів почали звільнятися журналісти й телеведучі. Спершу стало відомо про звільнення 10 ведучих і журналістів державних телеканалів та радіо: «Беларусь 1», СТВ (Столичне телебачення), ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) та Першого каналу Білоруського радіо. Згодом стало відомо про звільнення ведучого ОНТ і колишнього начальника президентського пулу Дмитра Семченка та двох журналістів Першого каналу Білоруського радіо.

13 серпня білоруси виходили на акції протесту під будівлі державних каналів з вимогою говорити правду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду