Асоціація видавців регіональної преси Білорусі виступила із заявою через переслідування журналістів

Асоціація видавців регіональної преси Білорусі виступила із заявою через переслідування журналістів

13 Серпня 2020
1308

Асоціація видавців регіональної преси Білорусі виступила із заявою через переслідування журналістів

1308
За чотири дні протестів було затримано понад 60 журналістів.
Асоціація видавців регіональної преси Білорусі виступила із заявою через переслідування журналістів
Асоціація видавців регіональної преси Білорусі виступила із заявою через переслідування журналістів

У Білорусі Асоціація видавців регіональної преси «Об'єднані МасМедіа» виступила із заявою щодо порушень прав журналістів під час передвіборчої кампанії та в дні протестів після дня голосування.

Видавці закликають владу припинити порушення прав журналістів і ЗМІ, зокрема насильство проти медійників, встановити та притягти до відповідальності усіх винних у цих порушеннях, забезпечити громадянам доступ до інформації та припинити упереджене висвітлення протестів у держЗМІ із навішуванням «ярликів» і розпалюванням національного конфлікту.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

Шановні партнери, колеги та небайдужі громадяни!

Професійне співтовариство білоруських видавців регіональної преси звертає вашу увагу на те, що відбувається в нашій країні за останні місяці - від початку президентської виборчої кампанії і вже четвертий день після її проведення:

• Весь період електоральної кампанії 2020 року виборів президента масово порушувалися права журналістів і ЗМІ. Це є грубим порушенням свободи слова, принципів гласності та відкритості виборчого процесу;

• Вже понад 5000 осіб зазнали затримань, погроз і побиття з боку правоохоронних органів і спецслужб - тільки з часу основного дня голосування 9 серпня. Є факт застосування табельної зброї проти мирного населення.

Нас, видавців регіональної преси Білорусі, хвилює не тільки доля співробітників, права журналістів і наше професійне майбутнє, а й доля читачів, населення країни, яка вже четвертий день живе на межі громадянської війни. Журналісти видань, які ми представляємо, відстоюють наші конституційні права, право населення знати правду про те, що відбувається в країні.

• Ми закликаємо владу припинити порушення прав журналістів і ЗМІ, а тим більше насильство проти журналістів, а також і громадян, які висловлюють протест мирним шляхом;

• Ми закликаємо світову громадськість відреагувати на те, що відбувається в Білорусі, підтримати білоруський народ усіма можливими способами;

• Ми вимагаємо встановлення та притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав журналістів і ЗМІ;

• Ми вимагаємо звільнити затриманих ні в чому не винних людей, зупинити насильство в країні і «розгони-хапуни», по суті геноцид мирних громадян, незгодних із результатами виборів. Притягнути до відповідальності тих, хто дозволяє це робити, і стягнути з них завдану моральну і матеріальну шкоду людям і господарствам регіонів;

• Ми вимагаємо звільнити всіх затриманих журналістів і притягнути до відповідальності тих, хто перешкоджав і перешкоджає їм займатися професійною діяльністю;

• Ми вимагаємо забезпечити дотримання законності з питань свободи доступу до інформації та припинити тенденційне висвітлення подій в країні через держЗМІ, наклеп, навішування «ярликів» і розпалювання національної конфлікту.

Постійно оновлюваний список журналістів, які потрапили під репресії, можна знайти на сайті БАЖ за посиланням.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів» від 13.08.20 11:59 кількість затримань журналістів по днях виглядає наступним чином:

  • 9 серпня - 24 затримання
  • 10 серпня - 20 затримань
  • 11 серпня - 12 затримань
  • 12 серпня - 8 затримань

Асоціація видавців регіональної преси «Об'єднані МасМедіа» була створена в 2009 році і на сьогоднішній день об'єднує 15 незалежних медіа, як онлайн, так і друкованих, з різних регіонів Білорусі. Загальний тираж друкованих версій видань, членів Асоціації, перевищує 70 000 примірників.

Головна мета Асоціації - розвиток середовища, сприятливого для ефективної роботи незалежних медіа і зміцнення галузі в цілому. Асоціація організовує комунікації і обмін досвідом між приватними видавцями, сприяє розвитку ринку регіональних ЗМІ.

Нагадаємо, що також працівники держЗМІ Білорусі закликали владу припинити напади на журналістів.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальну групу BBC (три журналісти). 

12 серпня побили та затримали політичного оглядача білоруської служби «Радіо Свобода» Віталія Циганкова, також затримали його дружину Ольгу Циганкову, журналістів «Белсату» Любов Луньову й Дмитра Солтана. Також стало відомо про напад на данського журналіста та затримання українських правозахисників і журналістів (співпрацювали з hromadske) Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що «взяв під особистий контроль» роботу білоруських та іноземних журналістів, які мають акредитацію МЗС, під час акцій протесту.

Білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

12 серпня з білоруських телеканалів почали звільнятися журналісти й телеведучі. Спершу стало відомо про звільнення 10 ведучих і журналістів державних телеканалів та радіо: «Беларусь 1», СТВ (Столичне телебачення), ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) та Першого каналу Білоруського радіо. Згодом стало відомо про звільнення ведучого ОНТ і колишнього начальника президентського пулу Дмитра Семченка та двох журналістів Першого каналу Білоруського радіо.

13 серпня білоруси виходили на акції протесту під будівлі державних каналів з вимогою говорити правду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду