До України виїхала колишня ведуча державного каналу Білорусі

До України виїхала колишня ведуча державного каналу Білорусі

19 Серпня 2020
5488

До України виїхала колишня ведуча державного каналу Білорусі

5488
Пані Бородкіна каже, що Білорусь через погрози залишила не лише вона.
До України виїхала колишня ведуча державного каналу Білорусі
До України виїхала колишня ведуча державного каналу Білорусі

Колишня телеведуча білоруського державного каналу СТВ Тетяна Бородкіна через погрози виїхала з Білорусі до України. Про це вона розповіла 5 каналу.

Ведуча опублікувала пост, у якому засудила репресії та тиск на суспільство в Білорусі, після чого вона та чоловік почали отримувати погрози. Заради власної безпеки вони вирішили терміново залишити країну та виїхати до Києва. Пані Бородкіна додала, що вона не єдина, хто залишив країну через погрози.

Крім того, Тетяна Бородкіна розповіла, що на білоруському телебаченні стало неможливо працювати через жорстку цензуру та постійний тиск з боку керівництва каналу. «Я прийняла чітке рішення, що більше не можу посміхатися з наших телеекранів. Коли я вела ефір з дочками і мені доводилося щоранку, вірніше не доводилося, я любила свою роботу, я говорила щоранку: "Жити смачно – просто". А як мені виходити на телеекрани, якщо мій чоловік щовечора виходить і відстоює нашу країну, мирно, як усі чоловіки, як усі жінки. Ну, і я просто не змогла. Річ у тому, що я не просто написала, що я йду, що я не можу більше, а написала ще слова: вибір, зробіть ви теж правильний вибір», – розповіла вона.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до Тетяни Бородкіної. 

Тетяна Бородкіна стала однією з перших ведучих державного каналу, яка повідомила  про своє звільнення. СТВ належить ЗАТ «Столичне телебачення», серед акціонерів якого – Міністерство інформації, Мінський виконком, компанія «Космос ТВ» і Мінський облвиконком.

Як писав ДМ, 16 серпня співробітники каналів СТВ та ОНТ вийшли на протест, а Білоруське радіо приєдналось до забастовки. 17 серпня співробітники Белтелерадіокомпанії та ОНТ також приєдналися до страйку. Зокрема, в ефірі «Беларусь 1» транслювали архівні матеріали, а на «Радиё Сталіца» ефірний час заповнили музикою.

Водночас державні телеканал «Беларусь 1» та інформагентство «Белта» 16 серпня вперше нейтрально анонсували акції опозиції проти офіційних результатів президентських виборів. 

23 працівники Білоруського радіо 18 серпня не вийшли на роботу, серед них представники радіо «Сталіца» та «Беларусь» і звукорежисери, які обслуговують всі станції Білоруського радіо. 

Нагадаємо, у Білорусі після початку протестів, 9 серпня, з державних телеканалів та радіо почали масово звільнятися журналісти й ведучі. Відомо щонайменше про 22 працівники, які пішли з держЗМІ: ведучий «Беларусь 1» і «Беларусь 24» Євген Перлін, ведуча «Беларусь 1» Віра Каретнікова, голова інформаційного агентства «Белтелерадіокомпанія», ведучий телеканалу «Беларусь 1» Сергій Казловіч, ведуча СТВ Тетяна Бородкіна, ведучий «Беларусь 1» Володимир Бурко, ведуча Белтелерадіокомпанії й Unistar Ольга Бельмач, ведучий «Беларусь 1» і радіостанції «Пілот FM» Андрій Макайонок, ведучий на Першому каналі білоруського радіо Олександр Шустер, журналістка на Першому каналі білоруського радіо Тетяна Філіпченко, ведуча телеканалу ОНТ Ольга Богатиревіч, кореспондент «Беларусь 1» Олександр Лучонок, журналіст «БелТА» Павло Горбач, ведуча «Беларусь 3» Катерина Водоносова, ведучий «Белтелерадіокомпанії» Ілля Кононов, ведучі «НТВ-Беларусь» Максим Островський й Кирило Нестеровичведучий ОНТ, колишній начальник президентського пулу Дмитро Семченко, спортивний журналіст «Першого національного каналу Білоруського радіо» Сергій Беркутов, «голос» «Першого національного каналу Білоруського радіо»  Сергій Комаровський, випускова редакторка «БелТА» Тетяна Петручик, кореспондентка «Белтелерадіокомпанії» Антоніна Станкевич.

17 серпня журналістів державної телерадіокомпанії міста Гродно Дмитра Чекана, Дмитра Лютомського та Сергія Гадзеєва звільнили після заяви про готовність надати майданчик для об'єктивного висвітлення подій у Білорусі. Керівника Жодінського телеканалу Ельшада Акберова відсторонили від займаної посади через трансляцію в ефірі відео з насильницькими розгоном пікетів та думки іноземних політологів про ситуацію в Білорусі.

Журналісти державних ЗМІ Білорусі створили офіційне звернення до міністра інформації країни. Вони закликають не блокувати інтернет, звільнити затриманих журналістів, які висвітлювали протести, не перешкоджати роботі ЗМІ.

Фото: Тетяна Бородкіна / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5488
Читайте також
18.08.2020 14:45
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
5 014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду