«Репортери без кордонів» закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової

«Репортери без кордонів» закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової

11 Серпня 2020
2074

«Репортери без кордонів» закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової

2074
У RSF звернули увагу, що в цих справах досі нікого не заарештували й не притягнули до відповідальності.
«Репортери без кордонів» закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової
«Репортери без кордонів» закликали Україну ретельно розслідувати справи Величко та Сергацкової

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала українську владу гарантувати безпеку та швидко розслідувати справи Любові Величко та Катерини Сергацкової, яким погрожували в інтернеті. Про це організація повідомила 9 серпня.

«В обох випадках журналістки, яким погрожували, попросили у влади про захист, але до цього часу нікого не заарештували й не притягнули до відповідальності. Неприпустимо, щоб журналісти зазнавали смертельної небезпеки за свою роботу. Ми закликаємо владу зробити все необхідне для їх захисту та забезпечити ретельне розслідування обох справ», – сказала керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Нагадаємо, 15 липня 2020 року журналістка Любов Величко повідомила, що отримує погрози після розслідування про російські телеграм-канали «"Тєлєга" для Слуги. Як Телеграм-канали, що ймовірно ведуться з Росії, впливають на роботу Ради», яке 13 липня опублікували Liga.net, Texty.org та Інститут масової інформації. Після аналізу понад 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах «Темный рыцарь», «Макс Бужанский», «Dubinsky.pro», «Легитимный» та «Резидент», журналістка визначила, що два останніх можуть адмініструвати з РФ. 30 липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження через погрози в соціальній мережі журналістці, авторці розслідування про російські телеграм-канали Любові Величко. 

Як писав ДМ, очолюване Катериною Сергацковою видання «Заборона» опублікувало матеріал про StopFake, у якому припустило зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь StopFake «Заборона» випустила ще один матеріал.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з п’ятирічним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту було опубліковано адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову. 

Сама Катерина Сергацкова разом з родиною увечері 13 липня залишила Київ, відчуваючи небезпеку для свого життя. Також вона звернулася із заявою до поліції, яку правоохоронці зареєстрували, проте досі не відомо, чи відкрили кримінальне провадження за цією заявою. Згодом вона залишила Україну.

Фото: RSF 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду