«Ініціатива 34» закликала поліцію розслідувати погрози Сергацковій

«Ініціатива 34» закликала поліцію розслідувати погрози Сергацковій

15 Липня 2020
1876

«Ініціатива 34» закликала поліцію розслідувати погрози Сергацковій

1876
Члени ініціативи назвали дописи Романа Скрипіна про Катерину Сергацкову проявами кібербулінгу.
«Ініціатива 34» закликала поліцію розслідувати погрози Сергацковій
«Ініціатива 34» закликала поліцію розслідувати погрози Сергацковій

Журналістська «Ініціатива 34» закликала правоохоронні органи, зокрема поліцію, оперативно розслідувати погрози журналістці та співзасновниці видання «Заборона» Катерині Сергацковій, які вона та її родина отримують унаслідок публічних висловлювань Романа Скрипіна. Заяву ініціативи опублікувала «Українська правда».

«Дописи у соціальних мережах традиційно вважаються сферою особистих, суб'єктивних висловлювань, на які кожен має право. Утім висловлювання у соціальних мережах мають безпосередній вплив на життя тих, про кого йдеться у цих дописах. Тому наголошуємо і на відповідальності: дописи, у яких закликають до насильства можуть конвертуватися у реальне насильство та тиск не лише проти тих, кого в них атакують, а і проти їхніх рідних, близьких», – йдеться в заяві.

Автори заяви звернули увагу, що у випадку Катерини Сергацкової йдеться про життя та безпеку її малолітньої дитини та цілої родини. Адже саме після дописів в інтернеті почали з’являтися персональні дані журналістки.

Члени ініціативи також констатували, що прояви кібербулінгу в першу чергу й особливо агресивно спрямовані саме проти жінок – журналісток, редакторок і ведучих.

Нагадаємо, що серед членів «Ініціативи 34» – представники редакцій телепроектів «Схеми» («Радіо Свобода») і «Наші гроші», «Громадського телебачення», видань «Українська правда», Liga.net, «Цензор.нет», «Заборона», «Новое время» та інших, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Національної спілки журналістів України, незалежні журналісти та медіаексперти.

Нагадаємо, Роман Скрипін написав образливі пости про Катерину Сергацкову після скандалу довкола матеріалу «Заборони» про StopFake, у якому видання припустило зв’язки представників цієї фактчекінгової організації з ультраправими. StopFake відкинув такі припущення та заявив про посилення інформаційних атак проти його команди. У відповідь StopFake «Заборона» випустила ще один матеріал.

Після цього телеведучий і блогер Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з п’ятирічним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту було опубліковано адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову.

Hromadske висловило готовність стати майданчиком для дискусії між «Забороною» та StopFake, а також закликало медіаспільноту до ширшої дискусії. Крім того, члени ГО «Громадське телебачення» засудили висловлювання Романа Скрипіна щодо Катерини Сергацкової.

Організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку членкині Катерині Сергацковій після публікації її особистих даних в інтернеті.

Сама Катерина Сергацкова разом з родиною увечері 13 липня залишила Київ, відчуваючи небезпеку для свого життя. Також вона звернулася із заявою до поліції, але охорону поки що не просила.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1876
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду