Журналістів «ситуативно» залучили до операції з визволення заручниці в Києві – СБУ

Журналістів «ситуативно» залучили до операції з визволення заручниці в Києві – СБУ

7 Серпня 2020
1987

Журналістів «ситуативно» залучили до операції з визволення заручниці в Києві – СБУ

1987
Водночас у Службі безпеки кажуть, що це було «виважене рішення» оперативного штабу.
Журналістів «ситуативно» залучили до операції з визволення заручниці в Києві – СБУ
Журналістів «ситуативно» залучили до операції з визволення заручниці в Києві – СБУ

Служба безпеки України говорить, що «ситуативно» залучила журналістів до антитерористичної операції із визволення заручниці з київського бізнес-центру «Леонардо», а до захопленого відділення «Універсал Банку» ЗМІ пустили лише після їх згоди. Про це СБУ повідомила 7 серпня у відповідь на запит «Детектора медіа».

«Під час введення переговорів зі зловмисником, який утримував у заручниках працівницю відділення банку, оперативним штабом було прийнято виважене рішення задовольнити вимогу та допустити до нього журналістів. При цьому представники засобів масової інформації були залучені ситуативно та за їх згоди», – кажуть у Службі безпеки.

Раніше журналістка Суспільного Роксолана Бичай та журналіст 5 каналу Петро Троць розповіли, що поліцейські цілеспрямовано шукали знімальні групи каналів «112 Україна» та «Наш».

У відомстві не відповіли на питання, чому для цієї операції обрали саме телеканали ZIK, «1+1», «112 Україна» та NewsOne, на яких умовах їх пустили до захопленого банку та загалом про їх роль у цій операції. У СБУ відмову відповідати пояснили обмеженнями ст. 17 закону «Про боротьбу з тероризмом».

Нагадаємо, чоловік, який 3 серпня близько 12:00 захопив відділення банку в бізнес-центрі «Леонардо» в центрі Києва, вимагав доступу до ЗМІ, щоб дати інтерв’ю. Журналісти з місця подій повідомляли, що він вимагав прямого ефіру на будь-якому з телеканалів і хотів озвучити тільки там свої вимоги. Близько 14:55 представники СБУ провели спецопрацію та затримали чоловіка.

Перед спецоперацією СБУ до захопленого відділення банку пройшли представники кількох каналів. Зокрема, відео зсередини приміщення та розмову з «терористом» показували «112 Україна», NewsOne і ZIK. На брифінгу одразу після спецоперації представник СБУ не відповів на запитання журналістів, яким чином представники деяких телеканалів опинилися в приміщенні банку.

У поліції діалогу сказали, що до захопленого банку пустили журналістів двох каналів, які підписали документи про готовність до непередбачуваних ситуацій. Усередину зайшли журналіст ТСН Олександр Загородній та оператор Іван Головач, кореспондент ZIK Андрій Лащ та оператор Олег Борщевський. Знімальні групи телеканалів ZIK та «1+1» були безпосередньо біля бізнес-центру «Леонардо», коли підозрюваний у тероризмі Сухроб Карімов зажадав поговорити з журналістами. Спершу з журналістами провели інструктаж, який тривав близько години. Інструктаж також пройшли відеограф hromadske Богдан Кутєпов, головний редактор «Бабеля» Євген Спірін, журналістка НВ Олена Пашковська, знімальні групи каналів «112» та NewsOne. Детальніше читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Богдан Кутєпов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду