Кореспонденти ZIK та «1+1» розповіли, як потрапили до захопленого банку в Києві

Кореспонденти ZIK та «1+1» розповіли, як потрапили до захопленого банку в Києві

4 Серпня 2020
3616

Кореспонденти ZIK та «1+1» розповіли, як потрапили до захопленого банку в Києві

3616
Усередину зайшли журналіст ТСН Олександр Загородній та оператор Іван Головач, кореспондент ZIK Андрій Лащ та оператор Олег Борщевський.
Кореспонденти ZIK та «1+1» розповіли, як потрапили до захопленого банку в Києві
Кореспонденти ZIK та «1+1» розповіли, як потрапили до захопленого банку в Києві

Знімальні групи телеканалів ZIK та «1+1» були безпосередньо біля київського бізнес-центру «Леонардо», коли підозрюваний у тероризмі Сухроб Карімов зажадав поговорити з журналістами.

Олександр Загородній розповів, що зайти в захоплене відділення «Універсал Банку» йому запропонувало керівництво Служби безпеки України. «Я тільки під’їхав от сюди, під цю будівлю, і керівництво СБУ запропонувало піти до терориста. Зараз медіаексперти міркують, чи повинні ми були туди йти, чи ні. Хочу одразу сказати: нас тричі з Іваном Головачем запитували, чи ми готові. І ми сказали, що ми готові. Чому ми пішли туди? Тому що терорист сказав, що він хоче виговоритися перед камерами в прямому ефірі, і, можливо, тоді він подумає відпустити заручницю. Отже, ми думали про цю жінку (керівницю відділення банку Наталю Чучупак, – ДМ), щоб вона звідти вийшла», – сказав пан Загородній у вечірньому випуску ТСН.

Натомість кореспондент ZIK повідомив, що цю пропозицію отримав від переговорниці.

«Ми туди прибули відразу по тому, як поліцейські відгородили стрічкою місце злочину. До нас підійшла жінка, яка потім потрапила в переговорну групу. Вона сказала, що вимога терориста – щоб всередині були прямоефірні телеканали. Телеканал ZIK якраз опинився там на місці. Коли всіх попросили відійти на іншу сторону, я залишився, бо вже був зорієнтований на те, щоб потрапити всередину, оскільки ми працюємо тільки так – на ексклюзив. Хвилин за п’ять-десять у мене виник контакт із переговорницею, і я попросив аби вона пропустила нас, дала добро на те, щоб ми потрапили всередину. Там було три умовні кордони, вона дала відмашку своїм колегам, ми пройшли всередину. І вже там вона сказала, що цей чоловік вимагає пряму трансляцію», – розповів він в ефірі ZIK.

Спершу з журналістами провели інструктаж, який тривав близько години.

«Було показано план відділення банку, де знаходиться заручниця. Нам сказали, яка наша роль у цій операції. Якщо його вимоги будуть адекватні, ми маємо надати йому можливість бути в прямому ефірі, але з нами мають бути співробітники СБУ. Вони не увірвалися, а фактично були там з нами, але були в ролі інженерів ТЖК. Коли ми розробляли план, вони відпрацювали схему: за певною командою, коли я поставив своє запитання йому вчергове, дали один одному відмашку і скрутили його», – додав Андрій Лащ.

Журналіст ТСН вважає, що затримання відбулося «блискавично», хоча спершу йому здавалося, що переговорниця Вікторія Азарова ставила не ті питання.

«Я потім зрозумів, що вона, як то кажуть, просто заговорює зуби йому. І коли ця людина почала говорити про бога, про те, що потрібно всіх президентів заарештувати, що він має керувати всім світом, двоє співробітників СБУ накинулися і цього терориста заарештували. Ще хочеться єдину ремарку додати: співробітник "Альфи" СБУ, який першим кинувся, зняв шнур з ноги, до якого могла бути приєднана вибухівка, і повалив нападника, він у цій усій історії був нашим "співробітником", який допомагав нам нести штатив», – уточни він.

Раніше речник МВС Андрій Шевченко на запитання про те, як представники медіа потрапили всередину приміщення, сказав «Детектору медіа», що всі питання до СБУ як до керівника операції. «Детектор медіа» також звернувся із запитами до СБУ та Нацполіції.

Нагадаємо, чоловік, який 3 серпня близько 12:00 захопив відділення банку в бізнес-центрі «Леонардо» в центрі Києва, вимагав доступу до ЗМІ, щоб дати інтерв’ю. Журналісти з місця подій повідомляли, що він вимагав прямого ефіру на будь-якому з телеканалів і хотів озвучити тільки там свої вимоги. Близько 14:55 представники СБУ провели спецопрацію та затримали чоловіка.

Перед спецоперацією СБУ до захопленого відділення банку пройшли представники кількох каналів. Зокрема, відео зсередини приміщення та розмову з «терористом» показували «112 Україна», NewsOne і ZIK. На брифінгу одразу після спецоперації представник СБУ не відповів на запитання журналістів, яким чином представники деяких телеканалів опинилися в приміщенні банку.

У поліції діалогу сказали, що до захопленого банку пустили журналістів двох каналів, які підписали документи про готовність до непередбачуваних ситуацій. 

На фото Андрій Лащ (ліворуч) та Олександр Загородній (праворуч) / стоп-кадри

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду