З «Новинарнею» судилися через матеріал, який зберігся в кеші. Засновник видання програв апеляцію

З «Новинарнею» судилися через матеріал, який зберігся в кеші. Засновник видання програв апеляцію

27 Липня 2020
1909

З «Новинарнею» судилися через матеріал, який зберігся в кеші. Засновник видання програв апеляцію

1909
Крім того, через цей позов з березня 2020 року рахунки пана Лиховія заблоковані.
З «Новинарнею» судилися через матеріал, який зберігся в кеші. Засновник видання програв апеляцію
З «Новинарнею» судилися через матеріал, який зберігся в кеші. Засновник видання програв апеляцію

Київський апеляційний суд 27 липня 2020 року не задовольнив апеляційну скаргу засновника і головного редактора інтернет-видання «Новинарня» Дмитра Лиховія в справі за позовом видавництва Kyiv Dictionary (Ye-Notes). Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Тобто, чинним залишилося рішення Дарницького районного суду столиці, який зобов’язав «Новинарню» покрити судові витрати видавництва, витрати на адвоката (близько п’яти тисяч гривень), прибрати із сайту матеріал «Обговорюємо новий правопис: чим проект-2018 відрізняється від чинного» та оприлюднити це рішення суду.

Хоча видання прибрало із сайту спірний контент, але він зберігається в кеші. «Фактично йдеться про матеріал, що залишився в кеші, на який ми не маємо жодного впливу. Тому для нас ця справа є справою принципу. Фінансово там стягнення невелике, але п’ять тисяч теж на дорозі не валяються. Ми вважаємо, що це рішення дуже обурливе і може стати прецедентом для різних ЗМІ. Ми вирішили довести, що це якийсь сюр, коли засуджують видання за кеш Google, Wayback Machine», – сказав пан Лиховій у коментарі «Детектору медіа».

Він подаватиме касаційну скаргу до Верховного Суду України на це рішення.

У 2018 році видавництво Ye-Notes, яке згодом переформатувалося в Kyiv Dictionary, надіслало на пошту видання матеріал про проєкт нового українського правопису, у якому пропонувало ознайомитися зі своєю порівняльною таблицею цього проєкту. Пан Лиховій уточнив, що велику частину цієї таблиці становив матеріал від правописної комісії. «Ми вважали цю тему суспільно важливою. І в порядку обговорення, зі своїм вступом і з двома лінками на Ye-Notes – на початку і в кінці – републікували більшу частину цієї таблиці», – розповів він.

За його словами, після публікації співвласник Ye-Notes Дмитро Приймак почав вимагати зняти весь матеріал із сайту «Новинарні».

«Я трохи здивувався такому повороту. Діалог закінчився погрозою Приймака подати до суду. Після кількох правок "Новинарня" вилучила із сайту ту частину матеріалу про правопис, яка стосувалася порівняльних напрацювань Ye-Notes. Тобто: у нас на сайті залишилася та частина проєкту, яку могли бачити всі у великому файлі, доступному для скачування на сайті Міністерства освіти», – каже засновник інтернет-видання.

Попри це, до Дмитра Лиховія звернувся адвокат співвласника Ye-Notes Олександр Саліхов із проханням зняти з сайту матеріал і заплатити Дмитру Приймаку відступні.

«Це має вигляд такого винахідливого шахрайства/здирництва: ми вам закидаємо вудку з наживкою – пропозицією таблиці, ви на неї попадаєтеся, і навіть коли ви знімаєте їхній текст – рішенням може бути тільки енна сума. Явно чимала», – говорить головред «Новинарні».

На суді 27 липня 2020 року захист видавництва аргументував свою позицію тим, що кеш першої редакції матеріалу зберігся в інтернет-архіві Wayback Machine. «На який ми маємо такий самий вплив, як і на кеш Google. Тобто ніякий. Це інший майданчик. Але суд вважає, що ніт», – додав пан Лиховій.  

Апеляційний суд Києва, за його словами, виніс рішення після п’яти хвилин у нарадчій кімнаті та оголосив лише резолютивну частину, тому аргументи судді наразі не відомі. Проте, як уточнив Дмитро Лиховій, Дарницький районний суд Києва раніше ухвалив, що це рішення не передбачає аргументування. Він додав, що адвокат «втілив свої погрози», що вони засудять видання за кеш Google.

Крім того, суд з березня 2020 року заблокував рахунки пана Лиховія на прохання адвоката Дмитра Приймака. «Коли вся країна стояла на карантині, цей позивач "пресував" Міністерство юстиції та виконавчу службу Дарницького району, щоб вони будь-що арештували мої особисті рахунки, мій рахунок як фізичної особи - підприємця – заблокували їх. Це наслідок того, що я не приховую, що я є засновником "Новинарні"», – сказав він і додав, що є два шляхи розблокування рахунків: суд скасує це рішення в касації або доведеться виконати рішення суду та виконавчої служби.

Нагадаємо, невдовзі після свого звільнення з редакції газети «Україна молода» Дмитро Лиховій заснував онлайн-проєкт «Новинарня», сфокусований насамперед на подіях у зоні АТО, проблемах української армії та навколомілітарістській тематиці, зокрема складнощах, із якими стикаються військові після повернення з війни. Перша публікація на сайті незалежного інтернет-видання з'явилась у січні 2016 року.

Фото: Дмитро Лиховій / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду