Vivat просить стягнути з Медведчука близько 300 тисяч гривень

Vivat просить стягнути з Медведчука близько 300 тисяч гривень

10 Липня 2020
3097

Vivat просить стягнути з Медведчука близько 300 тисяч гривень

3097
Під судом зібралися протестувальники, які скандують «Медведчук – під арешт!» та «Реванш не пройде».
Vivat просить стягнути з Медведчука близько 300 тисяч гривень
Vivat просить стягнути з Медведчука близько 300 тисяч гривень

Дарницький районний суд Києва 10 липня 2020 року продовжив розгляд позову народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat через книгу «Справа Василя Стуса». Під час засідання представники видавництва Vivat попросили стягнути з Віктора Медведчука 300 тисяч гривень за витрати, пов’язані з участю в процесі. Про це повідомило «Громадське радіо».

Видавництво долучило до клопотання угоди із двома адвокатськими об‘єднаннями про надання правової допомоги та інші документи (270 тисяч гривень), а також копії квитків з Харкова до Києва (26 тисяч гривень).

Водночас під судом близько 100 людей зібралися на мітинг, серед них – представники «Руху опору капітуляції», ВО «Свобода», «Національного корпусу» та прихильники творчості пана Кіпіані. Учасники скандують «Медведчук – під арешт!» та «Реванш не пройде».

До суду приїхав і автор книги Вахтанг Кіпіані. Він сказав, що незрозуміло, як можна заборонити поширення книги «на будь-якій території».

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. Віктор Медведчук посилається на дев’ять епізодів з книги, яка містить 688 сторінок. Йдеться про наступні цитати:

  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «... Вітє, що виховувався у родині політзасланця ...кажуть — шуцман ( шуцман – працівник охоронної поліції Третього рейху)»;
  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • “Адвокати відверто «відбували номер», не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин…»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «... син поліцая…»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

6 липня 2020 року генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова заявила про спроби прямого тиску на свободу слова й друку в Україні з боку народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука, який подав позов проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва через книгу про Василя Стуса. 

Також ДМ розповідав, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Тодішній голова Держкіно Пилип Іллєнко сказав у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію».

Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників.

При цьому син Василя Стуса Дмитро заперечив, що про щось просив знімальну групу: «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня 2018 року на той час прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Мінкультури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком. Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, мали дозняти. Про це заявив режисер фільму Роман Бровко.

Син українського поета та дисидента Василя Стуса Дмитро заявив, що творці фільму про його батька порушили усі домовленості і він відмовився співпрацювати з ними.

Фото: Громадське радіо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3097
Читайте також
06.09.2019 15:31
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
10 823
02.09.2019 14:00
Олег Чорний
для «Детектора медіа»
13 419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду