Правозахисники закликали ОБСЄ тиснути на Росію через блокування українських ЗМІ в Криму

Правозахисники закликали ОБСЄ тиснути на Росію через блокування українських ЗМІ в Криму

26 Червня 2020
1528

Правозахисники закликали ОБСЄ тиснути на Росію через блокування українських ЗМІ в Криму

1528
У «Кримській правозахисній групі» також нагадали, що РФ порушила зобов’язання перед країнами-учасницями ОБСЄ.
Правозахисники закликали ОБСЄ тиснути на Росію через блокування українських ЗМІ в Криму
Правозахисники закликали ОБСЄ тиснути на Росію через блокування українських ЗМІ в Криму

«Кримська правозахисна група» звернулася до представників країн-учасниць ОБСЄ з проханням посилити тиск на Росію, щоб Москва припинила блокувати українські незалежні ЗМІ та інші обмеження свободи слова в окупованому Криму. Про це «Кримська правозахисна група» повідомила 25 червня.

Експертка «Кримської правозахисної групи» Ірина Сєдова сказала 23 червня 2020 року на онлайн-засіданні ОБСЄ у Відні, що РФ посилила блокування мовлення незалежних українських медіа в Криму. «Ці дії суттєво обмежують для мешканців Криму доступ до інформації незалежних українських онлайн-медіа й FM-радіостанцій. В умовах пандемії така політика Росії в Криму ще більш ускладнює ситуацію, власне, позбавляючи людей доступу до незалежної інформації про ситуацію з пандемією в Україні, від якої може безпосередньо залежати життя та здоров’я цих людей», – йдеться в повідомленні.

У «Кримській правозахисній групі» також нагадали, що РФ порушила зобов’язання перед країнами-учасницями ОБСЄ:

  • зобов’язання сприяти поліпшенню поширення радіо- й телеінформації;
  • зобов’язання забезпечувати безпосередній та нормальний прийом передач радіослужб у державах-учасницях;
  • зобов’язання, що громадськість може користуватися свободою отримання та передачі інформації та ідей без втручання влади, незалежно від кордонів;
  • зобов’язання вжити заходів, щоб створити необхідне підґрунтя для функціонування вільних і незалежних ЗМІ, безперешкодного транскордонного й внутрішньодержавного потоку інформацію.

Як писав ДМ, 5 червня 2020 року прокуратура Криму повідомила, що спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, у якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території тимчасово окупованого півострова. У кримінальних провадженнях прокуратури зафіксовані факти переслідування журналістів та їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації з боку окупаційної російської влади.

22 червня 2020 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 10 громадянських журналістів, учасників ініціативи «Кримська солідарність» заарештували та утримують у РФ або окупованому Криму. А саме: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева, Ернеса Аметова, Нарімана Мемедемінова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1528
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду