Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники

Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники

24 Червня 2020
1682
24 Червня 2020
17:00

Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники

1682
Зокрема, у 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської.
Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники
Окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму – правозахисники

На півночі окупованого Криму в червні 2020 року FM-сигнал українських радіостанцій доступний лише в п’яти з 19 населених пунктах. Про це повідомила «Кримська правозахисна група», яка в червні 2020 року провела моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону на півночі півострова.

«У порівнянні з попереднім моніторингом, здійсненим у березні 2020 року, ситуація з прийомом українського FM-радіосигналу погіршилася. Моніторинг, здійснений у березні цього року, засвідчив, що мовлення українських радіостанцій за допомогою вишок, розташованих у Чонгарі і Чаплинці, було чутно в 9 населених пунктах. При цьому кількість українських радіостанцій, які можна слухати в Криму, теж істотно зменшилася», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники говорять:

  • у Воїнці можна почути лише одну українську радіостанцію;
  • у Красноармійському та Істочному – по дві радіостанції;
  • у Передмістному і Новоалександрівці – по три українських FM радіостанції;
  • біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна почути програми п’ять українських FM-радіо;
  • чотири українські радіостанції чутно з боку Криму поблизу КПВВ «Чаплинка».

У 14 населених пунктах (Вишнівка, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Солоне озеро, Єрмакове, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь) на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції. Натомість у березні 2020 року в населених пунктах Вишнівка, Єрмакове, Придорожнє та Зелена Нива можна було почути сигнал лише однієї українській радіостанції. У червні на цей сигнал налаштуватися не вдалося.

«Заразом у 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Це свідчить про цілеспрямоване блокування українського FM-радіомовлення російськими станціями», – зазначається в повідомленні.

Радіо «Культура», «Промінь», «Армія FM» і «Нова Каховка» чутно в двох населених пунктах з усього списку, радіо НВ – у трьох, «Українське радіо» й радіо «Крим.Реалії» – в одному з 19 перевірених. «Крим.Реаліі» раніше було чутно в шести населених пунктах зі списку. Розповсюдження сигналу радіостанції «Армія FM» скоротилося з чотирьох населених пунктів до двох.

Мовлення українських FM з телерадіовишки, розташованій у Чаплинці, в північному Криму заглушають такі радіостанції:

  • частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крым»;
  • частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»;
  • частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Спутник»;
  • частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк»;
  • частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седасы».

Мовлення українських FM з телерадіовишки, розташованій у Чонгарі, в північному Криму заступають такі російські радіостанції:

  • частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Спутник»;
  • частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести»;
  • частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крым»;
  • частоту «Радіо НВ» 104,1 – радіо «Море»;
  • частоту «Крим.Реалії» 105,9 – «Вести»;

частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы».

Монітори КПГ за допомогою автомагнітол перевірили, які українські FM-радіостанції можна почути у 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, а також у населених пунктах, розташованих вздовж основних автодоріг, – Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка.

Нагадаємо, у грудні 2019 року на півночі окупованого Криму щонайменше в 10 населених пунктах повністю заблоковано сигнал українських радіостанцій, ще в дев’яти – сигнал заблоковано частково.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1682
Читайте також
11.01.2020 17:18
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 372
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду