У Криму нова хвиля блокування українських радіостанцій – правозахисники

У Криму нова хвиля блокування українських радіостанцій – правозахисники

23 Грудня 2020
1467
23 Грудня 2020
10:55

У Криму нова хвиля блокування українських радіостанцій – правозахисники

1467
«Кримська правозахисна група» зазначає, що ситуація з поширенням українського сигналу погіршилася, у порівнянні з вереснем.
У Криму нова хвиля блокування українських радіостанцій – правозахисники
У Криму нова хвиля блокування українських радіостанцій – правозахисники

На півночі окупованого Криму в грудні 2020 року FM-сигнал українських радіостанцій доступний лише в семи з 19 населених пунктах. Про це повідомила «Кримська правозахисна група», яка в грудні 2020 року провела моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону на півночі півострова.

Правозахисники зазначають, що ситуація з поширенням українського сигналу погіршилася: у вересні українське мовлення було доступне в 12 населених пунктах, нині – у семи. Зокрема, не доступний сигнал українських радіостанцій в Армянську, Красноармійському, Завіті Ленінському, Солоному озері, Ермаковому, Лобановому, Мартинівці. Як і раніше, неможливо почути українські радіостанції в населених пунктах Вишнівка, Овочеве, Зелена Нива, Красноперекопськ, Ішунь.

У всіх населених пунктах на українських радіочастотах транслюють свої програми російські FM-станції.

Правозахисники говорять:

  • у Зарічному, Джанкої, Придорожньому, Воїнці можна послухати лише одну українську радіостанцію;
  • у Новоолександрівці та Істочному – по дві радіостанції, а в Передмістному – шість українських FM-радіостанцій;
  • поблизу КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми чотири українських FM-радіо, й дві українські радіостанції чутно з боку Криму біля КПВВ «Чаплинка».

У 13 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської.

Крім того, окупанти облаштували поруч з КПВВ «Чаплинка» нову телерадіовежу. «Різке погіршення ситуації з поширенням українського радіосигналу в цьому районі може засвідчувати, що нова конструкція стала застосовуватися, зокрема, й для блокування українського мовлення на півострові», – йдеться в повідомленні.

Мовлення українських FM з Чаплинки заглушають російські радіостанції:

  • частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крым;
  • частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»;
  • частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Спутник»;
  • частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк».
  • частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седасы».

Мовлення українських FM з Чонгару блокують російські радіостанції:

  • частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Спутник»;
  • частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести»;
  • частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крым»;
  • частоту «Радіо НВ» 104,1 – радіо «Море»;
  • частоту «Крим.Реалії» 105,9 – «Вести»;
  • частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы».

Монітори КПГ за допомогою автомагнітол перевірили, які українські FM-радіостанції можна почути в 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, а також у населених пунктах, розташованих вздовж основних автодоріг, – Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка.

Нагадаємо, за даними Кримської правозахисної групи, на півночі окупованого Криму в червні 2020 року FM-сигнал українських радіостанцій був доступний лише в п’яти з 19 населених пунктах. Натомість у вересні 2020 року сигнал зафіксували в 12 з 19 населених пунктів на півночі окупованого Криму. Крім того, поруч із контрольним пунктом в'їзду-виїзду (КПВВ) «Чаплинка» окупанти встановили нову телерадіовежу зі спеціальними антенами, які дозволяють транслювати телерадіосигнал на територію Криму і частину Херсонської області.

Фото: Кримська правозахисна група

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду