Комісія з журналістської етики негативно оцінила інтерв’ю  з Поклонською та Гіркіним

Комісія з журналістської етики негативно оцінила інтерв’ю з Поклонською та Гіркіним

22 Травня 2020
2831

Комісія з журналістської етики негативно оцінила інтерв’ю з Поклонською та Гіркіним

2831
Комісія засуджує можливість використання медійників спецслужбами у власних цілях, але закликає не погрожувати Гордону.
Комісія з журналістської етики негативно оцінила інтерв’ю  з Поклонською та Гіркіним
Комісія з журналістської етики негативно оцінила інтерв’ю  з Поклонською та Гіркіним

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила негативне ставлення до форми та змісту інтерв’ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним. Про це йдеться у заяві комісії.

Журналісти мають право брати інтерв'ю у диктаторів, воєнних злочинців, підозрюваних у тяжких міжнародних злочинах та інших подібних людей, яких негативно сприймає та засуджує значна частина або і більшість аудиторії. Втім у таких випадках журналісти та редакції повинні зберігати контроль над повідомленнями, які звучать в інтерв’ю, і уважно ставитися до етичних питань, які постають при наданні трибуни таким персонам. Також це означає, що не варто брати інтерв’ю у правопорушників (у тому числі терористів) у прямому ефірі/наживо. «Це загальносвітова практика, яку застосовують медіа, які дорожать репутацією і довірою аудиторії (наприклад, це правило прописане у Редакційних настановах Бі-Бі-Сі)», — пише комісія.

Але при цьому КЖЕ звертає увагу на недотримання етичних норм та професійних стандартів у матерілах.

«Комісія вважає, що неспроможність чи небажання інтерв'юера працювати за професійними стандартами завадило йому переконливо розкрити аудиторії погляди інтерв’юйованих. Дмитро Гордон не у всіх випадках коментував висловлювання інтерв'юйованих, які зокрема заперечували право українського народу на державність, суверенітет України у рамках міжнародно визнаних кордонів, самостійність українського народу в ухваленні рішень, у виборі шляху розвитку суспільства і держави. Він не ставив запитань щодо причин, з яких інтерв'юйовані мають і висловлюють антиукраїнські і в цілому антигуманістичні погляди і переконання», — йдеться в заяві. 

Комісія з журналістської етики вважає, що Дмитро Гордон порушив принципи етичного ставлення до аудиторії: його поблажливе та схвальне ставлення, без реакції на радикальні висловлювання, призвело до одностороннього висвітлення інтерв'юйованих. «Таким чином інтерв’юер позбавив аудиторію частини інформації, необхідної для того, щоби вона мала змогу дійти власних обґрунтованих висновків».

Недотримання етичних стандартів не мають бути підставами для погроз життю і здоров'ю авторок та авторів матеріалів.

А от  непідтверджені заяви Дмитра Гордона про співпрацю з українськими спецслужбами та правоохоронними органами викликають у комісії осуд, адже журналіст перестає виконувати свої основні функції, якщо він є агентом спецслужб.

КЖЕ засуджує можливість використання фахівців, які працюють у медіасфері (у тому числі й журналістів), спецслужбами у власних цілях. Адже таким чином аудиторію вводять в оману щодо цілей і способів здійснення журналістської діяльності», — йдеться у заяві.

Члени КЖЕ Сергій Гузь та Тетяна Печончик висловили незгоду з позицією більшості членів щодо «негативного ставлення до форми та змісту інтерв’ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним. Зокрема до фактів недотримання етичних норм та професійних стандартів». На їх думку, ані Кодекс етики, ані Декларація принципів поведінки журналіста не містять жодних застережень чи правил щодо форми інтерв’ю.  І не встановлюють вимог до журналіста висловлювати свою згоду чи незгоду з тим, що говорить особа, у якої беруть інтерв’ю. «Відповідно до діючих норм Кодексу етики та законодавства України журналіст взагалі може утримуватися (а часом навіть зобов’язаний утримуватися) від надання власних оцінок чи висловлювання своєї згоди або незгоди з тим, що говорить особа в інтерв’ю. Тож вочевидь, КЖЕ не може вимагати від журналіста розкриття його особистих поглядів та переконань для легітимізації того чи іншого матеріалу, у тому числі і інтерв’ю. Така вимога була б порушенням вже прав самого журналіста», - йдеться в окремій думці.

Також Сергій Гузь та Тетяна Печончик звертають увагу на те, що КЖЕ не встановило порушення Кодексу етики і щодо змісту інтерв’ю.

Нагадаємо, засновник видання «Гордон» Дмитро Гордон записав два відеоінтерв’ю з колишньою «прокуроркою» окупованого Криму, нині депутаткою Держдуми Росії Наталією Поклонською та колишнім ватажком російських бойовиків Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Реагуючи на протести громадськості, він заявив, що ці інтерв’ю проходили «у співдружності» з українськими спецслужбами і матеріали вже направлені в Міжнародний суд Гааги. В СБУ ж сказали, що подібна «співпраця» з журналістами не передбачена законом, а «ми діємо виключно в рамках закону». Гордон узяв обидва інтерв’ю з власної ініціативи, але спецслужба вивчає та аналізує їх і може використати як додатковий доказ захоплення Росією території України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2831
Читайте також
07.06.2020 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
11 976
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду