РосЗМІ: Слідство засекретило справу терориста Гіркіна

РосЗМІ: Слідство засекретило справу терориста Гіркіна

3 Серпня 2023
1182
3 Серпня 2023
11:33

РосЗМІ: Слідство засекретило справу терориста Гіркіна

1182
Відтепер усі судові засідання в цій справі проходитимуть у закритому режимі.
РосЗМІ: Слідство засекретило справу терориста Гіркіна
РосЗМІ: Слідство засекретило справу терориста Гіркіна

У Росії слідство наклало гриф «цілком таємно» на матеріали в кримінальній справі проти терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Про це російському виданню «РБК» повідомив адвокат Гіркіна Олександр Молохов. Захисник уточнив, що це поки що вся інформація, яку він може повідомити, оскільки дав підписку про нерозголошення державної таємниці.

Колишнього міністра оборони незаконного формування «ДНР» заарештували 21 липня на два місяці у справі про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності в інтернеті (ст. 280 КК РФ). Зараз він перебуває у московському СІЗО «Лефортово».

На останньому судовому засіданні у справі Гіркіна слідчі ФСБ Росії, які ведуть її, просили заарештувати його до 18 вересня, оскільки він володіє навичками конспірації і може легко сховатися. Суд задовольнив клопотання. 

Раніше Гіркін відмовився спілкуватися в СІЗО з членами громадської наглядової комісії, не пояснивши причину відмови. За звинуваченням у закликах до екстремізму, приводом для якого стали кілька постів у його телеграм-каналі, йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 20 липня у своєму телеграм-каналі Гіркін написав, що найманцям групи «Вагнер» нема чим хизуватися: втрати у війні проти України — «в 3/4 особового складу (з 78 тисяч — убито 22 + 40 тисяч поранених)».

18 липня він також опублікував допис про Путіна, в якому зазначив, що «23 роки на чолі країни перебував нікчема, який зумів "пустити пил у вічі" значній частині населення», і хоча він зараз — «останній острівець легітимності та стійкості держави», але «ще 6 років при владі цього боягузливого нездари країна не витримає». 

У 2014 році Гіркін (Стрєлков) брав активну участь у боях за Слов'янськ і в захопленні влади в Донецьку.

В Україні його звинувачують в порушенні законів та звичаїв війни, в тому числі за викрадення людей, накази їх катувати і вбивати. Він також визнаний винним у збитті літака рейсу МН17, через що перебуває у міжнародному розшуку.

Як писав  «Детектор медіа», у розвідці Великої Британії вважають, що арешт за екстремізм російського терориста та пропагандиста Ігоря Гіркіна 21 липня може розлютити його прихильників у «спільноті військових блогерів», а також деяких солдатів, які зараз перебувають на службі.

Фото: Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1182
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду