Рада при президентові рекомендує парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину

Рада при президентові рекомендує парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину

27 Березня 2020
4727
27 Березня 2020
20:18

Рада при президентові рекомендує парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину

4727
Таке рішення Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України ухвалила 27 березня в електронному режимі.
Рада при президентові рекомендує парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину
Рада при президентові рекомендує парламенту та уряду 8 заходів з підтримки ЗМІ під час карантину

Про це «Детектору медіа» повідомив секретар Ради Вадим Міський.

Наводимо повний текст рішення Ради:

«Задля підтримки функціонування медіа в період надзвичаної ситуації, зумовленої пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, та уникнення загрози зникнення незалежних джерел інформації для українських громадян,

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, спираючись на думку Національної асоціації медіа, представників засобів масової інформації та експертів, рекомендує Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України приняти рішення для забезпечення наступних заходів з підтримки роботи ЗМІ:

1. Відтермінування платежів до державного бюджету та місцевих бюджетів усіх регіонів, а також платежів по зобов’язаннях перед підприємствами державної та комунальної форми власності. Заборона застосовування штрафних санкцій до ЗМІ на період дії карантину.

2. Надання працівникам медіа в усіх населених пунктах права користуватися пасажирським транспортом.

3. Надання телерадіокомпаніям права не дотримуватися умов ліцензії, а саме недотримання програмної концепції в частині програмного наповнення і в частині технічних параметрів (зменшення потужності передавачів) та оперативно реагувати на потреби аудиторії.  

4. Зупинення перевірок засобів масової інформації, за винятком випадків виявлення ознак вчинення найбільш грубих порушень.

5. Недопущения суттєвого скорочення фінансування Національної суспільної телерадікомпанії України, яке спричинило б зупинку роботи каналів Суспільного мовлення.

6. Заборона припинення або зупинення постачання електричної енергії Державному підприємству «Концерн РРТ».

7. Зобов'язання Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення зменшити тарифи на 40% на період дії карантину.

8. Недопущення порушення трудових прав журналістів та інших працівників редакцій.

Окрім цього, перед прийняттям рішень щодо секвестру державного бюджету, ми закликаємо Уряд та Парламент провести консультації з Національною суспільною телерадіокомпанією України для визначення рівня видатків на 2020 рік, які забезпечать можливість підтримувати життєдіяльність групи радіостанцій та телеканалів НСТУ для якісного інформування громадян в період надзвичайної ситуації».

***

Раніше низка медійних організацій закликала запровадити заходи для підтримки функціонування ЗМІ в умовах карантину. Українська Асоціація Медіа Бізнесу та ще кілька медійних організацій запропонували заходи для підтримки діяльності засобів масової інформації та доступу до них для населення в умовах карантину.

Громадська рада при Держкіно звернулася до президента Володимира Зеленського і прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням не позбавляти фінансування Держкіно, зокрема, конкурсні програми, програми виробництва та розповсюдження фільмів.

Нагадаємо, 19 березня кінематографісти висловили стурбованість через відсутність з початку 2020 року державного фінансування кіногалузі. Кіноспільнота закликала вжити необхідних заходів задля вирішення цього питання.

25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. Зокрема, можуть урізати на 750 млн грн фінансування діяльності Державного агентства з питань кіно, на яку в держбюджеті на 2020 рік було передбачено 775,6 млн грн (у тому числі 758,3 млн грн – на державну підтримку кіно).

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Члени комітету готові напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери.

Державні культурні інституції закликали уряд проаналізувати ризики від скорочення фінансування культури й кіно та зберегти фінансування проєктів Українського культурного фонду, Українського інституту книги та Держкіно.

Представники 11 кінематографічних асоціацій та інституцій закликали прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля не зменшувати видатків держбюджету на галузь кіноіндустрії та не знищувати українське кіно.

Незалежна медійна рада закликала владу не допустити культурного дефолту.

Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко («Слуга народу») ініціював публічне звернення представників креативних індустрій до уряду та президента України із закликом не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

На думку Ткаченка, скорочення цих видатків призведе до ліквідації Держкіно, Українського культурного фонду, Інституту книги, а також припинення діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

Голова Держкіно Марина Кудерчук вважає, що під час пандемії пріоритетним є фінансування медичної, а не культурної сфери. Згодом вона заявила, що намагається зберегти більше половини бюджету Держкіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4727
Читайте також
30.03.2020 14:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду