Пересування журналістів під час карантину не повинні обмежуватися – пояснення юриста ІМІ

Пересування журналістів під час карантину не повинні обмежуватися – пояснення юриста ІМІ

6 Квітня 2020
3591

Пересування журналістів під час карантину не повинні обмежуватися – пояснення юриста ІМІ

3591
Юрист ГО «Інститут масової інформації» Алі Сафаров повідомив, що під час карантину не мають обмежуватися пересування журналістів, зокрема – громадським транспортом.
Пересування журналістів під час карантину не повинні обмежуватися – пояснення юриста ІМІ
Пересування журналістів під час карантину не повинні обмежуватися – пояснення юриста ІМІ

Про це 6 квітня повідомляється на сайті ІМІ.

Таке роз'яснення юрист ІМІ дав у відповідь на  звернення представників ЗМІ на гарячу лінію щодо можливостей журналістів пересуватися під час карантину.

Як повідомили ІМІ представники медіа, деякі органи місцевого самоврядування вважають, що журналісти не мають права пересуватися в умовах карантину громадським транспортом. Місцева влада посилається на постанову Кабміну від 2 квітня 2020 року № 255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211».

Алі Сафаров зауважує, що журналістів і працівників ЗМІ немає серед переліку професій, представників яких мають перевозити громадським транспортом.

За його словами, відповідно до підпункту 9 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року № 255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211», до 24 квітня цього року забороняється:

«9) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, зокрема пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, крім перевезення:

легковими автомобілями;

службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами працівників підприємств, закладів та установ, незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

працівників закладів та установ, незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів в міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах».

Водночас він нагадав, що 30 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила низку законів. І зокрема, пункт 3 Розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» встановлює обов’язок органів влади і органів місцевого самоврядування забезпечити пересування журналістів:

«3. Кабінету Міністрів України, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування при здійсненні заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, забезпечувати безперешкодне пересування журналістів по території України, в тому числі на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію».

Юрист уточнив, що цією нормою унеможливлюються спроби органів місцевого самоврядування під прикриттям карантинних заходів обмежити діяльність журналістів і їхні можливості в отриманні інформації.

«У випадку, коли журналістів обмежують у пересуванні, варто посилатися на зазначену вище норму закону і вимагати припинення перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», – пояснив він.

Нагадаємо, 12 березня спершу в Києві, а потім по всій Україні запровадили карантин через пандемію коронавірусу COVID-19. Він мав тривати до 3 квітня, на цей час обмежели навчальний процес і масові заходи. Через карантин українські національні телеканали запровадили низку заходів для запобігання поширенню коронавірусу. 

Згодом влада вирішила закрити в містах усі заклади, крім продуктових магазинів та аптек. 17 березня припинили рух метро в Києві, Харкові та Дніпрі. Міжміське автобусне й залізничне сполучення призупинили з 18 березня. З 23 в Києві обмежили користування громадським транспортом. Ним зможуть користуватися лише окремі категорії працівників, серед яких – журналісти, за наявності спеціальних квитків.

25 березня Кабінет Міністрів України ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни та продовжив на 30 днів карантин, уведений через загрозу поширення коронавірусу COVID-19. Вони триватимуть до 24 квітня.

3 квітня уряд вів низку нових обмежень, які почали діяти 6 квітня.

Фото: УНІАН
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду