Журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО, припустивши витік даних

Журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО, припустивши витік даних

24 Вересня 2019
4648
24 Вересня 2019
14:30

Журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО, припустивши витік даних

4648
Троє працівників редакції, які отримали повідомлення від бойовиків, раніше надсилали свої документи на електронну скриньку пресцентру ООС.
Журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО, припустивши витік даних
Журналісти Kyiv Post поскаржилися на погрози з боку бойовиків ОРЛО, припустивши витік даних

Журналістка Kyiv Post Анна Миронюк 23 вересня повідомила, що отримала SMS-повідомлення від бойовиків з окупованих районів Луганської області про те, що їй може загрожувати від 10 років до довічного терміну ув'язнення через нібито «геноцид та заборонені засоби/методи ведення війни». Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

«Маю підстави вважати, що стався черговий витік даних журналістів, які подали заявки на акредитацію працювати в зоні бойових дій або ООС. Троє в редакції Kyiv Post отримали такі повідомлення після того, як близько трьох тижнів тому надіслали свої документи на електронну скриньку пресцентру ООС. За моєю інформацією, колеги з інших медіа, які не подавали заявки на оформлення акредитацій у цей період, подібних повідомлень не отримували. Я буду щаслива помилитися, але поки все має інший вигляд – що в Україні не стає безпечніше працювати журналістом», – розповіла вона.

Пані Миронюк уточнила, що востаннє в зоні бойових дій була в грудні 2017 року. Вона додала, що вже подала заяву до Служби безпеки України: «Ні, не тому що нам тут лячно. А тому, що хочеться, подаючи заявку на акредитацію, отримувати лише акредитацію, без бонусу у вигляді СМС-ки з погрозами від бойовиків».

У коментарі «Детектору медіа» прессекретарка СБУ Олена Гітлянська повідомила, що заява стосується погроз на адресу журналістки з боку бойовиків. За її словами, заява ще перебуває на розгляді.

Співрозмовник «Детектора медіа» з числа військових розповів, що бойовики ОРДЛО мають усі засоби для того, щоби зчитувати інформацію. Зокрема, за допомогою спеціальних станцій, які сканують телефони, бойовики можуть знімати з телефонів контакти, адреси електронних пошт тощо. Крім того, за його словами, незаконні збройні формування захопили вишки мобільних операторів на окупованій території Донбасу, це комунікаційне обладнання може працювати на те, щоб фіксувати, які телефони під’їжджають до лінії розмежування сторін. Співрозмовник переконує, що журналісти, які приїжджають у зону бойових дій, повинні мати виключно робочі телефони, а не особисті.

Джерело в штабі ООС повідомило «Детектору медіа», що витоку даних за останній час не було – «якби виток стався від пресцентру ООС було б набагато більше прізвищ».

Заступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко наголосила, що SMS-повідомлення отримували журналісти, які ще не їздили в зону ООС. За її даними, крім журналістів Kyiv Post, такі повідомлення отримали двоє співробітників інших видань. Зокрема, британський журналіст Ріс Лінч:

Ольга Руденко відкинула версію про зчитування даних з телефонів журналістів самими бойовиками. «Журналістів, які отримали SMS, поєднує лише одне - нещодавно вони одночасно оформили акредитацію», - зауважила вона.

«Детектор медіа» направив запит до пресцентру ООС щодо підтвердження або спростування інформація про можливий витік.

Нагадаємо, сайт сепаратистів «ЛНР» «Оккупация.net» опублікував в рубриці «Журналісти Хунти» складені станом на 10.10.2014 року списки акредитованих журналістів українських та іноземних ЗМІ, які висвітлювали події на Донбасі і в зоні АТО. У переліку – прізвища журналістів каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Громадського ТБ», «Еспресо», 5-го каналу, каналу 24, каналу «Україна» та ніших. Серед іноземних медійників у списку – журналісти телеканалу «Аль-Джазіра», агентства «Франс-Прес», каналу VІCE News, корпорації ВВС, американського каналу FoxNews та багатьох інших. Разом із прізвищем вказаний номер контактного телефону.

У зв’язку з публікацією сайтом «Оккупация.net» списку українських журналістів, акредитованих українськими органами влади для роботи в зоні проведення АТО, редакція ТСН висловила глибоку стурбованість як самим фактом публікації, так і обставинами витоку такої інформації з баз даних українських силових відомств та звертається до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства оборони та Служби безпеки України з вимогою про надання пояснень щодо вказаної ситуації.

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов заявив, що вважає обурливим той факт, що списки українських та іноземних журналістів, акредитованих СБУ для роботи в зоні АТО, опинилися в руках представників самопроголошених республік і були викладені для широкого доступу. Він заявив, що необхідно провести службове розслідування і не тільки виявити і покарати винних, але і вжити заходів для того, щоб така інформація не могла вийти за стіни СБУ і Міністерства оборони, які володіли цієї інформацією. За його словами, ці  списки підвищують ризики для кожного акредитованого журналіста бути викраденим, або й чогось гіршого.

30 травня 2016 року Служба безпеки України офіційно повідомила, що розпочала перевірку факту оприлюднення на сепаратистському ресурсі «Оккупация.net» персональних даних українських та іноземних журналістів, які отримали акредитацію для роботи в зоні АТО.

Фото: Анна Миронюк / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду