Армія М'янми звинуватили Reuters у «наклепі»

Армія М'янми звинуватили Reuters у «наклепі»

11 Березня 2020
1731
11 Березня 2020
12:38

Армія М'янми звинуватили Reuters у «наклепі»

1731
Військові М'янми подали кримінальну скаргу відповідно до розділу 66 (d) закону про телекомунікації проти міжнародного інформаційного агентства Reuters.
Армія М'янми звинуватили Reuters у «наклепі»
Армія М'янми звинуватили Reuters у «наклепі»

Про це 10 березня повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Видання звинувачують у «наклепі» через матеріал від 25 січня про загибель двох жінок рохінджа нібито під час обстрілу військових М'янми. Армія країни, своєю чергою, заявила, що за обстріл відповідальна повстанська група «Армія порятунку рохінджа Аракану». Натомість «армія Аракану» ці звинувачення відкидає.

Прессекретар Reuters повідомив, що агентство поки не отримало офіційної скарги.

Комітет захисту журналістів закликав армію М'янми відмовитися від кримінальної скарги і припинити використовувати юридичні погрози для залякування преси. «Якби влада М'янми справді була віддана правдивому висвітленню щодо стану Ракхайн (штат М’янми; рохінджа вважають себе корінними жителями цієї території – ДМ), вони дозволили б журналістам їздити туди і робити свою роботу, а не погрожували б їм ув'язненням», – сказав старший представник CPJ у Південно-Східній Азії Шон Кріспін.

Зазначається, що за порушення розділу 66 (d) закону про телекомунікації може загрожувати до двох років ув’язнення. десяти мусульман-рохінджа в конфлікті

Нагадаємо, 32-річний Ва Лон і 28-річний Кяу Су Оо збирали докази для матеріалу про вчинену військовими страту 10 мусульман-рохінджа, жителів селища Інн Дін (М'янма). Під час розслідування журналісти натрапили на двох поліцейських, які запропонували журналістам цікаві для них документи, проте одразу після їх передачі – 15 грудня 2017 року –правоохоронці арештували репортерів. У січні 2018 року їх звинуватили в порушенні державної таємниці.

У липні 2018 року суд столичного округу Янгон висунув офіційне обвинувачення в отриманні доступу до секретних державних документів двом репортерам Reuters. А 3 вересня вони були засуджені до 7 років ув'язнення. Самі журналісти кажуть, що їх підставили. За повідомленям BBC Україна, згодом влада розпочала власне розслідування вбивств у селищі Інн Дін і підтвердила, що різанина дійсно мала місце.

11 січня 2019 року стало відомо, що суд М'янми відхилив апеляцію журналістів Reuters Ва Лона і Кяу Су Оо. 23 квітня 2019 року стало відомо, що Верховний суд М'янми залишив чинним вирок журналістам Reuters Ва Лона і Кяу Су Оо, яких визнали винними в порушенні державної таємниці та засудили до семи років в'язниці. Журналісти свою провину заперечують.

7 травня 2019 року в М'янмі помилували Ва Лона та К'яу Со О. Вони провели понад 500 днів у в’язниці.

Фото: CPJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1731
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду