Журналістів Reuters засудили в М’янмі до 7 років

Журналістів Reuters засудили в М’янмі до 7 років

3 Вересня 2018
1351

Журналістів Reuters засудили в М’янмі до 7 років

1351
3 вересня були визнані винними у розголошенні державної таємниці журналісти Reuters Ва Лон та К'яу Со О, які займалися розслідуванням вбивств десяти мусульман-рохінджа в конфлікті на заході країни
Журналістів Reuters засудили в М’янмі до 7 років
Журналістів Reuters засудили в М’янмі до 7 років

Про це повідомляє The New York Times.

«Не можна сказати, що вони виконують нормальну журналістську роботу, - сказав суддя Йе Лвін. – А найпотаємніші документи, якими вони володіють, можуть бути корисними ворогам країни».

Головний редактор Reuters Стівен Адлер назвав рішення суду «несправедливим» і закликав уряд М’янми вступитися за журналістів і звільнити їх.

«Цих чудових репортерів майже дев'ять місяців тримали у в'язниці за фальшивими звинуваченнями, спрямованими на їх мовчання та залякування преси», – сказав головред та зазначив, що поліція не має «переконливих доказів правопорушень».

За повідомленням видання, зал суду був заповнений журналістами та іноземними дипломатами.

Також зазначено, що уряди західних країн та правозахисні організації по всьому світу закликали М'янму звільнити журналістів «у знак відданості встановленню демократії та свободи вираження поглядів».

Нагадаємо, Ва Лон та Куав Со О отримали запрошення до ресторану в Янгоні від двох співробітників поліції, яких вони ніколи раніше не зустрічали. Під час вечері поліцейські передали журналістам згорнуті папери. Після того, як вони вийшли з ресторану, їх заарештували й звинуватили в тому, що вони отримали секретні документи завдяки обману.

Як повідомляло «Радіо Свобода», представники мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми 25 серпня. Військові країни влаштували розгін у штаті Ракін після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази й поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків.

За даними міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» протягом першого місяця після виникнення насильства у М’янмі в серпні цього року було вбито щонайменше 6700 мусульман-рохінджа, серед яких багато дітей. Уряд М’янми заявляє, що його дії спрямовані не проти цивільних, а проти бойовиків.

У липні журналістів-розслідувачів Reuters обвинуватили в розкритті держтаємниці.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1351
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду