Суд надав Держбюро розслідувань доступ до речей та документів Прямого каналу

Суд надав Держбюро розслідувань доступ до речей та документів Прямого каналу

5 Березня 2020
6098

Суд надав Держбюро розслідувань доступ до речей та документів Прямого каналу

6098
Прямий канал вважає цю ухвалу незаконною та необґрунтованою, однак планує надати слідчим тимчасовий доступ до речей та документів.
Суд надав Держбюро розслідувань доступ до речей та документів Прямого каналу
Суд надав Держбюро розслідувань доступ до речей та документів Прямого каналу

Печерський районний суд Києва 18 лютого 2020 надав доступ Державному бюро розслідувань до речей та документів (з можливістю їх вилучення) Прямого каналу. Ця ухвала оскарженню не підлягає. Документ 5 березня оприлюднили на сайті телеканалу.

Згідно з ухвалою, Прямий канал зобов'язаний до 18 березня надати слідчим ДБР доступ до речей та документів. Рішення ухвалене в рамках кримінального провадження за фактом можливого ухилення та подальша легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, під час правочину з купівлі-продажу ТОВ «Телеканал "Прямий"».

Зокрема, суд дозволив вилучити копії документів, які були чинними станом на 15 березня та 25 квітня 2017 року, йдеться про:

  • статут ТОВ «Телеканалу "Прямий"»;
  • перелік основних засобів, нематеріальних активів, оборотних активів (сировина, матеріали, готова продукція, товари на складі, дебіторська заборгованість тощо), що обліковуються на балансі ТОВ «Телеканалу "Прямий"» із зазначенням первісної вартості, дати придбання основних засобів, нематеріальних активів, актів технічного стану;
  • відомості про показники одометрів транспортних засобів ТОВ «Телеканалу "Прямий"»;
  • свідоцтва та патенти об’єктів інтелектуальної ТОВ «Телеканалу "Прямий"»;
  • для об’єктів нерухомого майна ТОВ «Телеканалу "Прямий"» – технічні паспорти, реєстраційні посвідчення, документи, правовстановлюючі документи щодо користування (володіння) земельними ділянками;
  • фінансова звітність ТОВ «Телеканалу "Прямий"» станом на 15.03.2017 та 25.04.2017, а також за три роки до вказаної дати поквартально;
  • бізнес-план діяльності ТОВ «Телеканалу "Прямий"» від 15.03.2017 та 25.04.2017, а також на три роки;
  • розшифровка доходів і витрат ТОВ «Телеканалу "Прямий"» за період з 14.03.2016 по 25.04.2017 включно.

Прямий канал вважає цю ухвалу незаконною та необґрунтованою: «Та такою, що постановлена незаконним складом суду, адже належним судом для розгляду даного клопотання є Шевченківський районний суд міста Києва. ДБР знаходиться поза межами територіальної юрисдикції Печерського районного суду міста Києва».

На «Прямому» повідомили, що судове засідання відбувалося без участі представників каналу.

«Більшість документів, котрі хочуть отримати слідчі перебувають у державних реєстрах, доступ до яких і так є у ДБР. <…> Саме тому телеканал такі дії ДБР і Печерського суду розглядає як спосіб тиску та намагання заблокувати діяльність незалежного засобу масової інформації, а тому буде оскаржувати цю ухвалу в судовому порядку», – йдеться в повідомленні.

Водночас на каналі заявили, що планують надати слідчим тимчасовий доступ, «аби не створювати штучних підстав для проведення обшуку, через невиконання ухвали суду».

Як писав ДМ, Державне бюро розслідувань 7 листопада 2019 року провело обшук у власника Прямого каналу Володимира Макеєнка. Слідчі дії провадяться «у рамках досудового розслідування кримінально провадження щодо операцій купівлі-продажу каналу "Прямий"». Того ж дня власник Прямого каналу повернувся в Україну.

7 листопада на Прямому каналі провели марафон «Наступ на свободу слова у власника телеканалу «Прямий» провели обшуки». Під час ефіру в студію увірвалися люди в камуфляжі, в балаклавах та з автоматами. Пролунали крики та постріли, телеведучий впав на підлогу, наче в нього влучили. Глядачі в студії поховалися за спинки крісел у залі.

Виявилося, що ця ситуація була усього лише жартом Прямого каналу. Наступного дня канал вибачився за невдалий жарт.

П’ятий президент України, народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко вважає, що президент Володимир Зеленський має втрутитися в ситуацію з Прямим каналом.

Нагадаємо, у травні 2019 року ексзаступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов після поверенння до України подав до Державного бюро розслідувань уже третю заяву, у якій фігурує Петро Порошенко. Зокрема, у новій заяві Андрій Портнов звинуватив Петра Порошенка в тому, що той нібито в складі злочинної групи нібито заволодів Прямим каналом. 21 червня правоохоронці відкрили кримінальне провадження, у рамках якого мають оцінити заяви Андрія Портнова, які він подав до Державного бюро розслідувань, про нібито скоєння злочинів п'ятим президентом України.

Державне бюро розслідувань 1 липня провело слідчі дії в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо купівлі-продажу телеканалу «Прямий».

24 червня відбулися збори колективу Прямого каналу з власником Володимиром Макеєнком, на яких були присутні п'ятий президент України Петро Порошенко та народна депутатка Вікторія Сюмар. Під час зустрічі пан Макеєнко представив колективу телеведучу Світлану Орловську в якості нової очільниці Прямого каналу. Вона підтвердила «Детектору медіа», що 24 червня на зборах колективу Прямого каналу її представили як нового керівника телекомпанії. Вікторія Сюмар пояснила присутність Петра Порошенка на зборах тим, що він отримає опціон на купівлю Прямого каналу в разі його продажу.

12 серпня 2019 року Порошенко прийшов у Державне бюро розслідувань на допит у кримінальному провадження про можливе ухилення від сплати податків під час купівлі ТОВ «Телеканал "Прямий"», у якому він проходить як свідок. Після допиту він заявив про спробу «рейдерського захоплення» Прямого каналу, ініціатором якої є Андрій Портнов. За словами Петра Порошенка, понад три місяці ДБР робить спробу «тероризувати журналістів». Він також заявив, що готовий пройти детектор брехні в прямому ефірі на Прямому каналі. Андрій Портнов, своєю чергою, зазначив, що про утиски свободи слова не йдеться, бо провадження стосується акцій Прямого каналу. 

Фото: Прямий канал 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6098
Читайте також
18.07.2019 18:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 277
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леонід
1506 дн. тому
" Зебіли " почали наступ на неугодні їм ЗМІ . Тепер впевнений - закінчать як Янукович .
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду