Медведчук подав до суду на інтернет-видання «Букви» через матеріал про Стуса

Медведчук подав до суду на інтернет-видання «Букви» через матеріал про Стуса

6 Лютого 2020
4206

Медведчук подав до суду на інтернет-видання «Букви» через матеріал про Стуса

4206
Народний депутат від «Опозиційної платформи - За життя» Віктор Медведчук позивається до видання через згадку про нього у матеріалі про поета Василя Стуса, в справі якого Медведчук виступав адвокатом.
Медведчук подав до суду на інтернет-видання «Букви» через матеріал про Стуса
Медведчук подав до суду на інтернет-видання «Букви» через матеріал про Стуса

Про це повідомив шеф-редактор видання «Букви» Данило Романчук.

«Віктор Медведчук подав до суду на інтернет-видання #Букви. Причина звернення до суду – публікація #Букв про вирізану сцену з фільму про Василя Стуса, де фігурує Медведчук, який виступав адвокатом Стуса у 1980 році», - розповів він.

Зазначається, що Віктору Медведчуку начебто не сподобалося речення: «Медведчук в ході судового розгляду порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого».

Представник позивача в суді стверджує, що Медведчук вів справу відповідно до чинного на той час законодавства та не міг протистояти системі.

Судове засідання у справі відбудеться 13 лютого 2020 року в Подільському суді Києва.

Раніше Медведчук подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста та історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності.

Видавництво Vivat заявило, що вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Також ДМ розповідав, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Тодішній голова Держкіно Пилип Іллєнко сказав у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію».

Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників.

При цьому син Василя Стуса Дмитро заперечив, що про щось просив знімальну групу: «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня на той час прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Мінкультури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком.

Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, мали дозняти. Про це заявив режисер фільму Роман Бровко.

Син українського поета та дисидента Василя Стуса Дмитро заявив, що творці фільму про його батька порушили усі домовленості і він відмовився співпрацювати з ними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4206
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду