Блогеру Муравицькому продовжили нічний арешт

Блогеру Муравицькому продовжили нічний арешт

27 Січня 2020
1550

Блогеру Муравицькому продовжили нічний арешт

1550
Корольовський районний суд Житомира продовжив до 28 березня 2020 року включно нічний домашній арешт блогеру Василю Муравицькому, обвинуваченому в держзраді, посяганні на територіальну цілісність України, порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, участі в діяльності терористичної організації.
Блогеру Муравицькому продовжили нічний арешт
Блогеру Муравицькому продовжили нічний арешт

Про це 27 січня повідомляє «Укрінформ».

«Суд ухвалив продовжити Муравицькому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце свого проживання в нічний період доби з 22.00 до 6.00... Строк дії обов’язків щодо обвинуваченого Муравицького визначити тривалістю 60 діб, тобто до 28 березня 2020 року включно», – йдеться в ухвалі суду, яку зачитала головуюча на засіданні суддя Ніна Янчук.

Прокурор Вадим Левченко наполягав на зміні нічного домашнього арешту блогеру на тримання під вартою з можливістю внесення грошової застави в розмірі понад пів мільйона гривень. За його словами, домашній арешт чи м'якший запобіжний захід не гарантують, що підозрюваний і надалі не займатиметься злочинною діяльності, оскільки вдома він має доступ до інтернету та може безперешкодно створювати і поширювати публікації, пов’язані з пропагандою зміни меж України і діяльності бойовиків ОРДЛО.

Своєю чергою, адвокат Андрій Гожий, який тепер захищає блогера замість Світлани Новицької, подав до суду клопотання змінити своєму підзахисному запобіжний захід на особисте зобов'язання (підписку про невиїзд). Він акцентував, що Василь Муравицький жодного разу не порушував вимог перебування під різними запобіжними заходами. Захисник назвав свого підсудного «визнаним політичним в’язнем» і зауважив, що він отримує гуманітарну допомогу від Червоного Хреста, бо має двох дітей та позбавлений паспортів.

Сам блогер виступив проти клопотання прокурора і просив, аби суд не обирав до нього жодного запобіжного заходу.

Колегія суддів також наголосила на тому, що зміна адвоката блогера не має підтвердження від попередньої захисниці пані Новицької, яка не з’являється на друге засідання поспіль. Сам Василь Муравицький пояснив, що хоче аби у суді його представляв адвокат Гожий, з яким він уклав договір. Раніше він разом із адвокатами Андрієм Доманським та Русланом Берещенком захищав підозрюваного.

Нагадаємо, блогер Муравицький обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 161 («Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності») та ч. 1 ст. 258-3 («Участь в діяльності терористичної організації») Кримінального кодексу України.

1 серпня 2017 року видання «Житомир.info» повідомило, що у Житомирі проводяться обшуки у помешканні Муравицького, колишнього місцевого блогера. Згодом слідчі Служби безпеки України оголосили йому про підозру в державній зраді. За інформацією СБУ, блогер із 2014 року створював публікації на замовлення керівництва російських державних інформагентств.

У вересні 2017 року справу було передано до суду

25 лютого 2019-го блогеру Муравицькому відмовили у відводі суддів.

3 жовтня Корольовський районний суд міста Житомира продовжив домашній арешт блогеру до 1 грудня.

29 листопада 2019 року Корольовський районний суд Житомира змінив запобіжний захід обвинуваченому в державній зраді блогеру Василю Муравицькому з цілодобового домашнього арешту на нічний.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду