Відповідальність за дезінформацію має поширюватись на тих, хто вводить в оману суспільство, – Андрій Куликов

Відповідальність за дезінформацію має поширюватись на тих, хто вводить в оману суспільство, – Андрій Куликов

24 Січня 2020
4205

Відповідальність за дезінформацію має поширюватись на тих, хто вводить в оману суспільство, – Андрій Куликов

4205
На думку голови Комісії з журналістської етики, дезінформація найчастіше йде з владних кіл.
Відповідальність за дезінформацію має поширюватись на тих, хто вводить в оману суспільство, – Андрій Куликов
Відповідальність за дезінформацію має поширюватись на тих, хто вводить в оману суспільство, – Андрій Куликов

Голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов вважає, що відповідальність за дезінформацію має поширюватися на тих політиків, які заради власних політичних інтересів вводять в оману ціле суспільство. Про це він сказав під час міжнародної конференції «Саморегулювання ЗМІ VS Регулювання».

«Дезінформація, на боротьбу з якою нібито скерований цей законопроєкт («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації». – ДМ), часто густо йде з владних кіл. Якщо ми припускаємо (а я припускаю) необхідність відповідальності за дезінформацію, то я думаю, що вона має такою ж мірою поширюватись на тих, хто заради власних політичних інтересів вводить в оману ціле суспільство», - сказав він.

Андрій Куликов закликав розглядати законопроєкт про протидію дезінформації «як продовження тієї політики, яку від самого початку проводять люди, які нині при владі».

«Під час першої президентської кампанії вони намагались відсунути журналістику від висвітлення справжніх проблем цієї виборчої кампанії президента Володимира Зеленського», – додав він.

Голова Комісії з журналістської етики вважає, що найкращий метод боротьби з дезінформацією – пропонувати суспільству якісну інформацію. «Але для цього ми маємо виробити свої власні правила і нав’язати їх тим людям, з якими ми маємо справу, – зазначив Андрій Куликов. – Ми на одному рівні з публікою, а є ті, хто вважає себе вище, і вони хочуть впроваджувати ці закони. Я маю на увазі і президента Зеленського, і його радниць та радників. Будемо їм пропонувати свої варіанти».

Нагадаємо, Міністерство культури, молоді та спорту планує до 28 лютого внести проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» на розгляд Кабінету Міністрів України, а в березні – внести цей законопроєкт на розгляд Верховної Ради.

17 січня 2020 року на презентації законопроєкту стало відомо, що за умисне масове розповсюдження завідомо недостовірних повідомлень та фінансування цих дій передбачена кримінальна відповідальність, за поширення дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості – адміністративна. Міністерство пропонує карати за дезінформацію штрафами, а за поширення недостовірних повідомлень – виправними роботами й позбавленням волі до 5 років. 

Ілюстрація: Скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4205
Читайте також
18.01.2021 14:13
Андрій Куликов, Комісія з журналістської етики
4 683
27.01.2020 15:39
Антон Пугач
для «Детектора медіа»
2 487
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
долой мафию!
1547 дн. тому
У нас весь народ 30 лет вводят в обман разговорами о рыночных реформах, после которых все станут богатыми и счастливыми. На самом деле происходит разграбление страны криминальными кланами. Но народу продолжают вешать на уши лапшу. И это самая большая ложь, это самая настоящая уркаганская информационная матрица. Весь народ погрузили в эту чёртову матрицу! Кто за этот обман ответит? В каком законе это будет написано? Ни в каком! Потому что марионеточная Верховная Рада никогда не примет закон, направленный против своих хозяев... Как зарождались украинские кланы: http://strelaua.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19748:2020-01-24-21-25-11&catid=2:2010-01-21-20-27-57
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду