У РФ заарештували й оштрафували кореспондента «Новой газеты» за пости в Facebook

У РФ заарештували й оштрафували кореспондента «Новой газеты» за пости в Facebook

4 Березня 2021
1239

У РФ заарештували й оштрафували кореспондента «Новой газеты» за пости в Facebook

1239
Редакція закликала звільнити Іллю Азара та інших політв’язнів.
У РФ заарештували й оштрафували кореспондента «Новой газеты» за пости в Facebook
У РФ заарештували й оштрафували кореспондента «Новой газеты» за пости в Facebook

У Росії Тверський районний суд Москви 3 березня заарештував на 15 діб кореспондента «Новой газеты» Іллю Азара за репост у Facebook про пікети 13 липня 2020 року проти переслідування колишнього журналіста російських видань «Коммерсантъ» і «Ведомости» Івана Сафронова. Про це пише «Новая газета».

Азара також оштрафували на 150 тисяч рублів (56,6 тисяч гривень) у справі про «заклики до участі в акціях протесту 12 березня 2020 року проти поправок до Конституції».

«Редакція "Новой газеты" категорично не згодна з рішеннями суду. Ми нагадуємо суддям Тверського суду і сенаторці Нарусовій (Людмилі, яку обурює можливість одиночних пікетів у РФ – ДМ), що право громадян мирно збиратися і висловлювати свою думку з найважливіших питань політичного порядку закріплено Конституцією РФ», – заявили в редакції та закликали звільнити Азара й інших політв’язнів.

Нагадаємо, Іллю Азара затримали 26 травня 2020 року, коли він вийшов на одиночний пікет на підтримку творця пабліку «Омбудсмен поліції» Володимира Воронцова, проти якого порушено кілька кримінальних справ. Спочатку Азара засудили до 15 діб арешту, потім скоротили строк до 10 діб. Після арешту Азара на його підтримку вийшли інші журналісти. 28 та 29 травня поліція затримала журналістів радіостанції «Ехо Москви» Тетяну Фельгенгауер і Олександра Плющева.

У грудні 2020 року Азар поскаржився до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через те, що його заарештували на 15 діб за участь в одиночному пікеті. 

Як писав ДМ, 7 липня 2020 року в Москві за звинуваченням у «державній зраді» затримали радника голови «Роскосмосу», колишнього журналіста російських видань «Коммерсантъ» і «Ведомости» Івана Сафронова. За версією Федеральною служби безпеки, він нібито передавав спецслужбі однієї з країн НАТО відомості, що становлять держтаємницю (відомості про військово-технічне співробітництво, оборону і безпеку Росії). Він на допиті відкинув ці звинувачення.

Затримання пана Сафронова пов'язують з його журналістською діяльністю. За даними «Медузи», ексжурналіста могли затримати через статтю «Коммерсанта» від 18 березня 2019 року про постачання російських винищувачів Су-35 до Єгипту. Івана Сафронова вже кілька разів допитували в ФСБ, зокрема – через цей матеріал. У «Роскосмосі» теж кажуть, що затримання не пов'язане з роботою пана Сафронова в держкорпорації.

Лефортовский районний суд Москви 7 липня 2020 року заарештував на два місяці Івана Сафронова. 13 липня слідство висунуло йому обвинувачення в державній зраді.

Фото: Ілля Азарв / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1239
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду