Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників

Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників

1 Жовтня 2019
1962

Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників

1962
Президент і генеральний директор некомерційної медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай вважає недостатнім тиск на РФ, оскільки досі в незаконному ув’язнені перебувають журналісти Станіслав Асєєв, Олег Галазюк і Микола Семена.
Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників
Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників

Про це він сказав 1 жовтня під час пресконференції з нагоди дня народження Станіслава Асєєва.

Джеймі Флай нагадав історії цих журналістів та висловив сподівання, що їх звільнять. «Про всіх трьох ми просили, щоб їх включили в списки на можливий обмін. Узгоджували це з місцевою владою, Росією та українським урядом. Ми сподіваємося, що український уряд докладе зусиль для того, щоб ці люди змогли повернутися до вільного життя», – сказав він.

Пан Флай уточнив, що низка міжнародних організацій, груп, політиків і представників преси виступила з вимогою звільнити цих журналістів.

«Ми продовжуватимемо співпрацю з американським урядом. Також з українською владою, яка має брати участь у процесі звільнення, якщо буде анонсований якісь процес обміну або звільнення», – додав він.

На його думку, оскільки троє журналістів піддалися тиску – це може свідчити, що «Росія сприймає журналістику як "кримінальний злочин"».

«І в Криму, і на Донбасі журналістів затягують ті сценарії, у яких вони не мають бути. Стас, Олег і Микола – усе що вони робили – вони просто намагалися передавати правду про те, що відбувається в їх регіонах (на Донбасі та Криму). <…> Я сподіваюсь, що український уряд, і влада, яка їх утримую, а також – російська влада докладуть зусиль для того, щоб їх якнайшвидше звільнити», – резюмував президент «Радіо Свобода».

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

З серпня 2017 року полоні бойовиків ОРДО перебуває донецький блогер, автор колонок для «Радіо Свобода» Олег Галазюк (псевдонім – Мирослав Тямущий). Колеги тривалий час не відкривали його особистість: була надія, що так переговори про обмін йтимуть ефективніше. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що його затримували двічі. Він повернувся в окупований Донецьк, бо не зміг знайти роботу на підконтрольній українському уряду території.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени через статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю. Згодом суд пом’якшив вирок журналісту в частині додаткового покарання – зменшив строк заборони займатися публічною діяльністю з трьох років до двох.

Фото: скріншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Читайте також
20.09.2019 11:13
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду