Окупаційна влада Криму відкрила проти журналіста карну справу «за екстремізм» (ДОПОВНЕНО)

Окупаційна влада Криму відкрила проти журналіста карну справу «за екстремізм» (ДОПОВНЕНО)

19 Квітня 2016
3572

Окупаційна влада Криму відкрила проти журналіста карну справу «за екстремізм» (ДОПОВНЕНО)

3572
Російська ФСБ в окупованому Криму порушила кримінальну проти журналіста видання «Крим.Реалії» (проект української служби «Радіо Свобода») за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Кримський кореспондент російського каналу НТВ Олег Крючков стверджує, що обшуки проходять у журналіста «Крим.Реалії» Миколи Семени.
Окупаційна влада Криму відкрила проти журналіста карну справу «за екстремізм» (ДОПОВНЕНО)
Окупаційна влада Криму відкрила проти журналіста карну справу «за екстремізм» (ДОПОВНЕНО)

Про кримінальну справу щодо журналіста повідомила так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська, яку цитує ТАСС.

«Відносно журналіста видання порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 280.1 КК РФ. Цим журналістом була підготовлена й опублікована стаття, в якій наводяться висловлювання, спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, що не дозволено ні журналістам, ні будь-кому іншому», - заявила Поклонська.

Ім'я підозрюваного вона не назвала, повідомивши лише, що публікація була присвячена блокаді Криму українськими активістами. За словами прокурора, подібні журналістські матеріали в Криму розцінюють як виправдання тероризму.

«Фактично вони виправдовують дії екстремістів і терористів. Ми не дозволимо чинити злочини відносно громадян Російської Федерації і Росії в цілому. Статус журналіста зобов'язує дотримуватися вимог законодавства», - вважає так звана «прокурор» окупованого півострова.

При цьому так звана «прокуратура Республіки Крим» заявляє, що перевірила законність порушення кримінальної справи про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності.

«Встановлено, що автор публікації, розміщеній на сайті інформаційної служби, зробив висловлювання, які закликають до проведення в відношенні півострова і його жителів ізоляційних заходів, що включають бойові операції. За даним фактом Управлінням ФСБ Росії порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, вчинені з використанням засобів масової інформації або електронних або інформаційно-телекомунікаційних мереж (включаючи мережу «Інтернет»))», - йдеться в офіційному повідомленні окупаційної прокуратури.

«Хід розслідування взято на контроль прокуратурою. В даний час вирішується питання про обрання запобіжного заходу для журналіста», - заявила Поклонська.

Водночас кримський кореспондент НТВ Олег Крючков на своїй сторінці Facebook повідомив, що російські силовики зранку 19 квітня проводять обшук у журналіста «Крим.Реалії» Миколи Семени.

«Зараз силовики проводять обшук у журналіста "Радіо Свобода", його кримського крила "Крим.Реалії", Миколи Семени», - написав російський журналіст і в притаманному йому стилі доносу почав звинувачувати журналістів «Крим.Реалії» у роботі на США і Службу зовнішньої розвідки України. У якості «переконливих доказів» цього він навів факт стажування журналістів у США.

Як повідомляє видання «Крим.Реалії», керівництво «Радіо Свобода» перевіряє інформацію і наразі ситуацію не коментує. Кримські правозахисники повідомили, що також намагаються з'ясувати подробиці.

Микола Семена – кримський журналіст, який раніше працював на всеукраїнські видання «День» і «Дзеркало тижня», також є колишнім кореспондентом московського видання «Известия». Зараз перебуває на пенсії.

Нагадаємо,  проект української служби «Радіо Свобода» (інформаційної служби Radio Free Europe/Radio Liberty) «Крим. Реалії» стартував наприкінці березня 2014 року – одразу після референдуму й окупації півострова Російською Федерацією. Кримський журналіст Володимир Притула, який зараз очолює проект, спершу працював один – як спецкор «Радіо Свобода» в регіоні. За якийсь час команда «Крым.Реалии» вже налічувала 20 осіб, однак у середині літа 2014 року через небезпеку й тиск російських спецслужб змушена була переїхати до Києва. Нещодавно він заявив в інтерв’ю «Детектору медіа», що жоден кримський журналіст не пише для «Крим. Реалії» під власним іменем.

У червні 2015 року так звана «влада» окупованого Росією Криму склала список медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах півострова. До списку увійшло видання «Крим. Реалії».

Як повідомляв MediaSapiens, 2 листопада 2015 року в Криму відбулися обшуки ФСБ в помешканнях колишніх співробітників кримськотатарського каналу ATR Лілії Буджурової та Ельзари Іслямової, а також в офісі каналу в Сімферополі та в помешканнях власника ATR Ленура Іслямова й на його підприємствах. Обшук у помешканні пані Буджурової відбувся в рамках кримінальної справи проти власника телеканалу ATR Ленура Іслямова – громадянина Росії, який живе на материковій Україні та який є одним з ініціаторів блокади Криму.

9 грудня 2015 року в Криму представники російської окупаційної влади знову провели обшук в будинку екс-гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Ельзари Іслямової, а наступного дня – у колишнього редактора кримськотатарського телеканалу ATR Романа Спиридонова.

На фото - Микола Семена

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3572
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду