detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
01.10.2019 13:59
Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників
Президент «Радіо Свобода» вважає, що на Росію здійснюють недостатній тиск задля звільнення українських заручників
Президент і генеральний директор некомерційної медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай вважає недостатнім тиск на РФ, оскільки досі в незаконному ув’язнені перебувають журналісти Станіслав Асєєв, Олег Галазюк і Микола Семена.

Про це він сказав 1 жовтня під час пресконференції з нагоди дня народження Станіслава Асєєва.

Джеймі Флай нагадав історії цих журналістів та висловив сподівання, що їх звільнять. «Про всіх трьох ми просили, щоб їх включили в списки на можливий обмін. Узгоджували це з місцевою владою, Росією та українським урядом. Ми сподіваємося, що український уряд докладе зусиль для того, щоб ці люди змогли повернутися до вільного життя», – сказав він.

Пан Флай уточнив, що низка міжнародних організацій, груп, політиків і представників преси виступила з вимогою звільнити цих журналістів.

«Ми продовжуватимемо співпрацю з американським урядом. Також з українською владою, яка має брати участь у процесі звільнення, якщо буде анонсований якісь процес обміну або звільнення», – додав він.

На його думку, оскільки троє журналістів піддалися тиску – це може свідчити, що «Росія сприймає журналістику як "кримінальний злочин"».

«І в Криму, і на Донбасі журналістів затягують ті сценарії, у яких вони не мають бути. Стас, Олег і Микола – усе що вони робили – вони просто намагалися передавати правду про те, що відбувається в їх регіонах (на Донбасі та Криму). <…> Я сподіваюсь, що український уряд, і влада, яка їх утримую, а також – російська влада докладуть зусиль для того, щоб їх якнайшвидше звільнити», – резюмував президент «Радіо Свобода».

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

З серпня 2017 року полоні бойовиків ОРДО перебуває донецький блогер, автор колонок для «Радіо Свобода» Олег Галазюк (псевдонім – Мирослав Тямущий). Колеги тривалий час не відкривали його особистість: була надія, що так переговори про обмін йтимуть ефективніше. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що його затримували двічі. Він повернувся в окупований Донецьк, бо не зміг знайти роботу на підконтрольній українському уряду території.

У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени через статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю. Згодом суд пом’якшив вирок журналісту в частині додаткового покарання – зменшив строк заборони займатися публічною діяльністю з трьох років до двох.

Фото: скріншот 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY